Ofițerii acoperiți SIE cer bani pentru misiunile din Irak și Afganistan
- Iulia Moraru
- 19 octombrie 2023, 08:50
Doi foști ofițeri acoperiți ai Serviciului de Informații Externe (SIE), desfășurați anterior în misiuni de risc în Irak și Afganistan, sunt implicați într-un proces de peste doi ani și jumătate împotriva fostului lor angajator. Ei cer mai mulți bani în virtutea funcțiilor periculoase pe care le-au îndeplinit.
Este vorba despre Cătălin Iriciuc și Iosif Gabriel Petroschi, ambii foști ofițeri acoperiți ai SIE și ambii cu misiuni în Irak și Afganistan. În timp ce primul a devenit psiholog, cel de-al doilea lucrează la BRD, iar în trecut vindea pe internet pahare, potrivit informațiilor analizate de G4Media.
Foști ofițeri acoperiți SIE se judecă pentru recunoașterea drepturilor din Irak și Afganistan
Deciziile judecătorești numerele 4463 din 28 iunie 2022 și 3801 din 20 iunie 2023 au consemnat o etapă semnificativă în povestea veteranilor Cătălin Iriciuc și Iosif Gabriel Petroschi.
Aceste hotărâri definitive au obligat Serviciul de Informații Externe (SIE) să le acorde titlul de „Veteran din teatrele de operații”. Împreună cu o indemnizație lunară forfetară ce acoperă costurile pentru serviciul public de radiodifuziune și televiziune, abonamentul lunar de telefonie și transportul lunar, echivalent cu 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 4 februarie 2021.
De asemenea, aceștia au beneficiat de o indemnizație lunară de invaliditate în valoare de 1,5 câștiguri salariale medii brute. Totul începând cu aceeași dată, și de un loc de înhumare gratuit în cimitirele militare sau civile.
În acțiunea legală pe care au inițiat-o, cei doi reclamanți au prezentat instanței informații referitoare la faptul că au fost angajați ai SIE în perioada cuprinsă între 1998 și 2008. În prezent, amândoi se află în calitate de cadre militare în rezervă și, respectiv, în retragere.
Ei au menţionat că au chemat în judecată SIE „ținând cont de caracterul de «strict secret» și «strict secret de importanță deosebită» a documentelor care au dus la efectuarea misiunilor pe teatrele de operații”.
Ambii s-au pensionat la 39 de ani
În documentele depuse la dosar, cei doi reclamanți au indicat că s-au retras la vârsta de 39 de ani. În momentul în care au părăsit sistemul de securitate, aveau o pensie de puțin peste 2.000 de lei.
În răspunsul lor la cererea depusă în instanță, reprezentanții SIE au solicitat respingerea acțiunii. Au susținut că nu au luat încă o decizie cu privire la solicitările făcute de cei doi. Aceasta nu echivalează cu un refuz, conform argumentelor prezentate de către juriștii SIE.
În plus, în argumentația lor, agenția de informații a ridicat semne de întrebare cu privire la validitatea pensionărilor pe caz de boală ale lui Iriciuc și Petroschi din 2008.
SIE a subliniat că aceștia au fost pensionați prin decizii ale unor comisii medicale pentru boli contractate în timpul serviciului militar. Totuși, agenția a negat existența unor legături de cauzalitate între misiunile lor din Afganistan și Irak și afecțiunile dobândite.
„La examinările medicale obligatorii, acesta nu a reclamat existenţa unor probleme medicale lombare, prima menţiune privind o discopatie lombară fiind datată la 19.02.2008”, a menționat SIE cu referire la Iriciuc.
Prin urmare, SIE a respins susținerile lui Iriciuc conform cărora „împrejurările vitrege în care aveau loc au avut efect direct asupra stării sănătăţii noastre (amintim doar precaritatea drumurilor şi a infrastructurii, deplasările noastre făcându-se cu mijloace de transport care au afectat foarte mult coloana vertebrală”.
Și a conchis: „Apreciem că nu exista o legătură de cauzalitate între participarea la misiuni şi discopatia lombară care a dus la trecerea în retragere”.
În ceea ce-l privește pe Petroschi, SIE a argumentat că nu există o legătură de cauzalitate între starea sa de sănătate și misiunile pe care le-a desfășurat.
Cei doi foști ofițeri se judecă și în alte spețe cu SIE
Completul de judecată a respins afirmațiile SIE și a constatat că legea prevede că „personalul participant care la examenul medical efectuat la înapoierea din misiune sau ulterior, dar nu mai târziu de un an de la data înapoierii, este diagnosticat cu afecțiuni fizice pentru care se stabilește legătura de cauzalitate cu participarea la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază de drepturile conferite de lege”.
Instanța a respins și solicitarea SIE de a transfera responsabilitatea pentru acordarea titlurilor către Ministerul Apărării (MapN), unde cei doi reclamanți au fost detașați în anumite perioade.
Cu toate acestea, în timpul procesului, unul dintre reclamanți a menționat că „transferul în cadrul MapN a fost unul «fictiv», făcut fiind în urma ordinului de misiune emis de SIE, reclamantul participând la misiuni ca ofiţer SIE sub acoperire”.
În prezent, cei doi foști ofițeri se află în litigii cu Serviciul de Informații Externe și Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării Naționale. Aceste dispute includ și perioadele anterioare anului 1998, când au fost angajați la aceste instituții.
Când a fost contactat G4Media.ro, Iriciuc nu a dorit să facă comentarii cu privire la stadiul actual al conflictelor juridice cu fostul său angajator. Pe de altă parte, Petroschi a declarat că: „Suntem încă în procese, nu putem decât aștepta”.
Iriciuc a devenit psiholog, iar Petroschi a lucrat în bancă
Conform mai multor surse online și a postărilor de pe platformele sociale precum Facebook și YouTube, un an după ce s-a pensionat, Cătălin Iriciuc și-a dezvoltat o carieră ca psiholog.
El a devenit prezentator în cadrul mai multor emisiuni televizate care abordează teme precum adevărul în practica spirituală, succesul, dezvoltarea personală, hipnoza, moartea, frica, pandemia și multe altele.
Din informațiile furnizate pe profilul său de pe platforma LinkedIn, Iosif Gabriel Petroschi a avut mai multe poziții ocupate între 2008 și 2020. În perioada 2008 - 2015, a activat ca bank officer și informativ security officer la Nextebank.
Între 2016 și 2018, a deținut funcția de logistics manager în cadrul unei companii de construcții din București, iar în ultimii cinci ani, a ocupat pozițiile de business continuity officer și physical security manager la o divizie din România a BRD.