Situația pensiilor. Statul vrea să ne țină în activitate până la moarte
- Ionel Sclavone
- 15 octombrie 2023, 07:15
Pensiile românilor de rând, spre deosebire de cele ale specialilor, sunt tot timpul în pericol de a nu fi plătite. Motiv pentru care statul caută tot felul de subterfugii pentru a-i ține cât mai mult pe lucrători în activitate. Pe lângă creșterea vârstei de pensionare - mult mai accelerată decât în cazul magistraților - românilor li se mai oferă diferite bonusuri menite să-i convingă să rămână cât mai mult în câmpul muncii.
Pensiile românilor sunt, de mulți ani, în pericol de a nu fi plătite. Bugetul asigurărilor sociale este tot timpul în deficit, deși românii își achită cu regularitate contribuțiile. Atât ei, cât și angajatorii lor. Există sancțiuni foarte dure pentru cei care nu achită aceste contribuții. E drept că aceste sancțiuni nu se aplică și în cazul companiilor de stat, conduse de șefi numiți politic, mai tot timpul în pragul falimentului.
Mai mult, experții în economie arată că pensiile românilor nu sunt niciodată similare cu valoarea contribuțiilor pe care le plătesc. Dimpotrivă, analizele arată că un angajat român primește înapoi, sub formă de pensie, cam jumătate din suma cu care a contribuit. Diferența rămâne la stat, nu este transmisă - așa cum se întâmplă în cazul Pilonului II - moștenitorilor.
Și, cu toate acestea pensiile românilor sunt în pericol de a fi plătite an de an. Politicienii se poartă ca și cum ar face o mare favoare pensionarilor, atunci când acceptă să le majoreze, cu câțiva lei, veniturile lunare. Aceasta deși, practic, nu fac decât să le mai returneze din contribuții. În schimbul acestor majorări - repet, din cotizațiile pe care le-a plătit fiecare - politicienii pretind să fie votați, ca recompensă.
Și cu toate acestea, bugetul din care se plătesc pensiile românilor este tot timpul în deficit. Lucru care denotă faptul că este prost adminsitrat.
Pensiile românilor amenințate de deficit
În timp ce pentru speciali, se găsesc resurse, pentru pensiile românilor de rând, statul spune că nu sunt bani suficienți. Drept care, caută tot felul de subterfugii ca să-i determine pe lucrători să-și petreacă cât mai mulți ani în câmpul muncii. Mai mult, acestora li se oferă, chipurile, „bonusuri”, ca să rămână cât mai mult în activitate. Deși ar avea dreptul legal la pensie.
Practic, s-o spunem de-a dreptul, statul vrea să-i țină pe români în câmpul muncii până cât mai aproape de momentul morții. Astfel, se asigură că o parte cât mai mare din contribuțiile acestora îi revin, fără drept de apel.
Astfel de bonusuri sunt prevăzute de noua lege a pensiilor despre care se tot vorbește pe la Ministerul Muncii, deși nimeni nu a văzut vreun draft.
O nouă lege a pensiilor, un nou calcul, mulți nemulțumiți
Ministerul Muncii pregăteşte o nouă lege a pensiilor care va conține și o nouă formulă de calcul a veniturilor. Oficialii spun că pensiile românilor se vor majora cu aproximativ 14 procente, în medie. Iar veniturile vor fi completate, anual cu rata inflației.
Ca să-i determine pe români să muncească cât mai mult, legea va prevedea și un bonus pentru cei care vor depăși stagiul de cotizare. Astfel, seniorii, „părinții și bunicii noștri” așa cum îi îndemna un fost ministru al Muncii sunt îndemnați să muncească cât mai mult. Sunt peste un milion de seniori care au supraviețuiesc cu pensia minimă. Politicienii le promit că vor resimți o creștere consistentă de la 1 ianurie.
Aceasta în loc să-și petreacă ultimii ani din viață odihnindu-se sau relaxaându-se. Căci, despre vacanțe, croaziere sau călătorii, de care au parte pensionarii din alte state, nu poate fi vorba. Pensiile românilor sunt prea mici și abia ajung - în cazurile fericite - pentru acoperirea nevoilor zilnice. Doamne ferește de un tratament medical mai scump sau de investigații cu echipamente moderne.
Românii îndemnați să muncească cât mai mulți ani
Guvernul PSD - PNL plănuiește să-i țină pe cetățeni cât mai departe de pensii. Aceasta prin acordarea unor bonusuri pentru cei care acceptă să muncească mai mult. Iar numărul lor va fi din ce în ce mai mare, având în vedere condițiile dificile de trai. Pe lângă majorările de 30 - 40%, în funcție de noul punctaj stabilit de lege, pensionarii vor primi ajutoare și un bonus, dacă au lucrat mai mult de 25 de ani.
„După 25 de ani de vechime, vor fi majorate punctajele pe care le vor avea cei care muncesc mai mult. Sunt analizate aceste diferențieri de punctaje în momentul acesta împreună cu experții de la Banca Mondială”, a declarat Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.
De fapt, bonusul este mai mult pentru viitorii pensionari, cei care confruntați cu mizeriile vieții de zi cu zi, vor accepta să muncească mai mult. Numărul celor care au acceptat să lucreze după atingerea vârstei de pensionare sau a stagiului de 25 de ani este redus.
Pensiile românilor în viziunea politicienilor
După noua formulă de calcul - neoficială - pensiile românilor vor fi calculate prin înmulțirea numărului de puncte acumulate cu VPR. Acesta din urmă este Valoarea Punctului de Referință care în momentul de față a fost stabilit la 71. La numărul de puncte pe viitorii pensilonari le-au acumulat se vor adăuga și bonusurile pentru depășirea stagiului de cotizare.
„Este o variantă de lucru, nu pot să spun că este chiar o noutate. La acel număr total de puncte, care se înmulțește cu VPR-ul, se va mai adăuga un număr de puncte de vechime, ca un fel de bonus pentru cei care au contribuit peste acel stagiu de cotizare (25 de ani- n.red.) la care se raportează formula de calcul. Acolo se poate veni cu niște bonificații”, a declarat recent Daniel Baciu, șeful Casei de pensii, pentru România TV.
Daniel Baciu a mai spus că a primit și acordul Comisiei Europene pentru acordarea acestor „puncte de fidelitate”, cum le spune cinic. Acestea sunt menite să-i determine pe români să muncească cât mai mult.
Ce au înțeles oficialii de la București din recomandările CE
Potrivit oficialului de la Casa de pensii, la formula de recalculare a pensiilor se pot adăuga „puncte de fidelitate”, pentru cei care lucrează mai mult decât stagiul mediu de cotizare.
„Aceasta este şi o cerinţă pe care am avut-o la discuţiile cu Comisia Europeană, pentru a stimula prelungirea în activitate şi a cotiza mai mult decât stagiul stabilit de lege”, a explicat Daniel Baciu.
Comisia Europeană a cerut Guvernului să creioneze un sistem public de pensii din care să elimine inechitățile. De aici coaliția de guvernare a tras concluzia că trebuie protejate interesele specialilor. Astfel că, românilor obișnuiți li se recomandă să iasă cât mai târziu din activitate. În schimb, pentru privilegiați, noua lege a pensiilor speciale are termene de aplicare ce se întind pe parcursul a 30 - 40 de ani.