Eugen Apjok vede și o parte pozitivă după Cupa Mondială de Rugby. Adevărul care nu a fost spus

Eugen Apjok vede și o parte pozitivă după Cupa Mondială de Rugby. Adevărul care nu a fost spus

Eugen Apjok, selecţionerul echipei naţionale de rugby a României, a oferit răspunsuri marți seara, pe aeroportul „Henri Coandă”, la întoarcerea de la Cupa Mondială din Franța. Naționala României a pierdut toate cele patru meciuri disputate în competiție, însă a întâlnit adversari mult mai valoroși.

Selecționerul Eugen Apjok a vorbit despre faptul că „este ușor să arunci cu noroi atunci când nu cunoști realitatea din rugbyul românesc”, făcând referire la sumele imense investite în rugby de națiunile cu care ne-am confruntat în competiție.

Eugen Apjok spune că totul se rezumă la partea financiară

Eugen Apjok a ținut să precizeze că la noi în țară nu există condiții pentru a putea face performanță:

„E uşor să arunci cu pietre şi noroi. Ştiam toţi că vor fi momente dificile, dar realitatea în rugby este cu totul şi cu totul alta. Trebuie să vedem numărul redus de jucători legitimaţi, aria de selecţie foarte redusă pe care o avem, sărăcia cluburilor de rugby, infrastructura care aproape nu există în rugby-ul românesc. Dacă se plâng cei de la fotbal, noi ce să mai spunem, că nu avem nici măcar un stadion al nostru. Cum să atragi copiii la rugby dacă tu nu ai un stadion, un teren cu vestiar unde să facă duş după antrenament”, a declarat acesta jurnaliștilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Selecționerul este convins că un copil nu va alege niciodată un sport nu găsește condiții adecvate:

„Între rugby, volei şi handbal, e clar că acel copil va merge la alte discipline, la căldurică, nu e afară în noroi unde nu ai nici unde să faci un duş. Iar astea sunt condiţii normale, pentru că ţările cu care am jucat noi sunt la un cu totul alt nivel”, a mai spus acesta.

Investițiile minime în sport își spun cuvântul

Bugetul României alocat acestei discipline este de 100 de ori mai mic față de țările întâlnite la Cupa Mondială:

„E foarte uşor să arunci cu pietre. Totul se rezumă la partea financiară. Nu avem cum să ne comparăm când avem buget mai mic cu 100 de ori faţă de ţările cu care am jucat la Cupa Mondială. Până şi Georgia are un buget de 15 ori mai mare ca al nostru. Ei au 29 de milioane de euro, iar noi sub 2 milioane”, a afirmat Apjok.

Selecționerul are încredere în viitor

Chiar dacă rezultatele au fost net împotriva noastră, selecționerul este convins că această experiență îi va modela pe jucătorii tineri care au participat anul acesta:

„Ştiam dinainte ce ne aşteaptă, ştiam dinainte diferenţa dintre noi şi adversari. Am spus că obiectivul nostru e o victorie, iar asta în ultimul meci cu Tonga, dar din păcate nu am reuşit. Sigur, diferenţele de scor din primele trei partide au fost mari, dar cam asta e realitatea în momentul de faţă. Să nu uităm că e un grup tânăr la naţională, peste 80% vor face şi următorul ciclu de Cupă Mondială”, a adăugat el.

Rugby

Selecționerul vede și lucruri bune din această experiență

Deşi pare greu de crezut, există şi lucruri pozitive la echipa naţională după participarea la Cupa Mondială din Franţa:

„E un grup nou, un grup de tineri, depinde de ei ce au învăţat la Cupa Mondială şi ce vor pune în practică de acum încolo. Pentru că deşi e greu de crezut, au fost şi lucruri pozitive la Cupa Mondială, nu doar negative. Lăsând la o parte rezultatele, eu spun că sunt speranţe, iar aceşti jucători au dovedit în unele momente că au potenţial. Sunt convins că ei vor progresa. Însă munca cea mai grea vine de acum înainte. Ei trebuie să pună în practică ce au învăţat aici, nu să fi fost doar pasageri pe la Cupa Mondială”, a declarat selecționerul.