Pe ce voia să pună gheara Guvernul. Pilonul II, active-record în august 2023

Pe ce voia să pună gheara Guvernul. Pilonul II, active-record în august 2023Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cele şapte fonduri de pensii private din Pilonul II au atins cifra record de 114,6 miliarde de lei, în luna august. La aceste fonduri participă 8 milioane de salariaţi români prin viramentul a 3,75% din salariul brut lunar, potrivit celor mai recente date ale ASF.

Prin comparaţie, la finalul anului 2022 activele fondurilor de pensii private erau de 96,5 miliarde de lei. Aceasta înseamnă că la început de an 2023 acest indicator a urcat cu aproximativ 18 mld. lei, adică 19%.

Câți bani s-au strâns la Pilonul II

Din creşterea de 18 miliarde de lei aproximativ 8  sunt viramentele de la începutul anului ale milioane de salariaţi. Alte 10 miliarde reprezintă performanţa investiţională a administratorilor.

Aproximativ 75 de miliarde de lei din cele aproape 115 sunt investite în titluri de stat, adică 65% din portofoliul fondurilor Pilon II. Urmează acţiunile cu 28,5 miliarde de lei, respectiv 24,9%. Restul investiţiilor sunt în instrumente precum depozite bancare, obligaţiuni municipale şi altele.

Fondurile sunt cei mai mari investitori ai BVB şi au ajuns la deţineri substanţiale la companii listate. 37% din MedLife, 34% din Digi, 31% din Fondul Proprietatea, 25,8% din Banca Transilvania, 23% TeraPlast, 13,45% din Petrom. Individual activele celor şapte fonduri Pilon II sunt următoarele: NN Pensii (39 mld. lei), AZT Viitorul Tău (24 mld. lei), Metropolitan Life Pensii Private (16 mld. lei), Vital (11,7 mld. lei), Aripi (10,4 mld. lei), BCR Pensii (8,1 mld. lei), BRD (4,9 mld. lei)

Ce este pilonul II

Pilonul II este pensia privată obligatorie, care a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani. În mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.  

Contribuția la Pilonul II este un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost inițial de 2% și, în prezent, această contribuție este de 3,75%.  

Contribuția medie la pensia privată obligatorie este în prezent de aproximativ 190 lei. Ceea ce într-un interval de 20 - 30 de ani, la un randament mediu anual de 3% înseamnă un activ acumulat de 78.000 – 130.000 de lei. 

Deci, dacă ai o speranță de viață de 20 de ani după pensionare, înseamnă că pensia privată obligatorie îți asigură un venit suplimentar lunar la pensie de 325 – 550 de lei.  

Scandalul cu naționalizarea pensiilor private

Reaminitim că, recent, printre măsurile cu care Guvernul încerca să acopere deficitul fără a da afară din bugetari sau a le diminua din privilegii, s-a aflat și intenția de naționalizare a pensiilor private Pilon II.

Florin Roman, deputat PNL și fost ministru, a anunțat atunci că amendamentul privitor la naţionalizarea mascată a Pilonului 2 de Pensii a fost pus la cale de la secretarul de stat Daniela Pescaru, din partea PSD.

„În timpul şedinţei de vot final, am primit pe grupul deputaţilor PNL o situaţie cu amendamentele pe care urmau să le susţină liderii de grup ai PNL şi PSD. Aici era şi un articol 7, care pentru noi a fost o surpriză totală, prin care practic se propunea o naţionalizare oarecum mascată a Pilonului 2 de Pensii, o propunere care vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru”, a declarat Roman.

„PNL a luptat timp de patru ani cu regimul Dragnea, pentru a apăra Pilonul doi de Pensii. Acum era o formă mai diluată în sensul în care nu mai era obligativitate, era o opţionalitate, în schimb, modul în care era redactat acest amendament era unul extrem de periculos, în sensul în care cei care nu optau, în scris, pentru a continua Pilonul 2 de Pensii se trezeau că peste noapte, tot ceea ce au agonisit practic merge într-o naţionalizare mascată”, mai spunea, atunci, Florin Roman.

Ne puteți urmări și pe Google News