Pilonul II de pensii, o problemă care îi panichează pe români. Reacția fermă a premierului

Pilonul II de pensii, o problemă care îi panichează pe români. Reacția fermă a premierului Sursa: Dreamstime.com

Pilonul II de pensii nu se va desființa, dă asigurări premierul Marcel Ciolacu. El a respins speculațiile cu privire la intențiile Guvernului de a naționaliza contribuțiile a milioane de români. Pe de altă parte, Ciolacu nu dezminte că a existat o propunere în acest sens, din partea Ministerului de Finanțe, prin secretarul de stat Daniela Pescaru. Spune, însă, că a fost doar o opinie.

Pilonul II de pensii nu se va naționaliza să asigurări premierul Marcel Ciolacu. El a făcut aceste declarații în contextul amendamentului propus de un secretat de stat în Ministerul Finanţelor.

Marți, înainte de asumarea răspunderii Guvernului pentru măsurile de austeritate, a apărut informația conform căreia Pilonul II de pensii private va fi desființat. Amendamentul a fost propus de secretarul de stat propus de PSD, Daniela Pescaru. Amendamentul prevedea naționalizarea mascată a Pilonului II. Mai precis, stipula ca românii să poată renunța la contibuțiile la acest sistem de pensii.

Astfel, în cazul în care ar fi rămas fără cotizanți, sistemul privat putea fi naționalizat. Iar economiile românilor ajungeau la bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pilonul II de pensii nu se desființează

Marcel Ciolacu a dezmințit că acest amendament ar fi fost pe masa guvernului, la discuții. Nu a negat, însă, existența acestei prevederi și a spus că Pilonul II de pensii nu se desființează

„În Guvernul României nu a existat o astfel de propunere. Ce pot să vă spun, cu certitudine, nici eu, Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, nici Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, nu am luat o decizie politică şi nu am avut în discuţie, noi doi, o decizie politică în ceea ce priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii. Mai mult, nici eu, nici domnul Ciucă nu vom lua o decizie, cât timp suntem în aceste funcţii, în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi 24.

În legătură cu propunerea venită de la secretarul de stat Daniela Pescaru, Marcel Ciolacu a declarat că a fost doar un punct de vedere. El a precizat că nu intenționează să ceară sancționarea acesteia. Deoarece nu ne aflăm în Evul Mediu.

„Suntem în anul 2023, nu suntem în Evul mediu şi nu dăm foc la vrăjitoare şi nu înfierăm oamenii cu fierul pe umăr că au avut o opinie. E dreptul fiecăruia să aibă o opinie. Decizia politică este una foarte clară. Nici n-am avut de gând, nici n-am avut o discuţie serioasă pe acest subiect şi nici nu vom avea de gând să desfiinţăm Pilonul II de pensii”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre pensiile românilor: „Vor crește, așa cum am făcut de fiecare dată când am fost la guvernare”

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ciolacu consideră că opinia a fost proastă

Potrivit spuselor sale, deciziile politice le iau politicienii, însă tehnicienii pot să-și spună punctul de vedere. Politicienii sunt cei care decid, însă, în cazul în care propunerea este fezabilă sau oportună.

„A fost o opinie proastă, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că eu trebuie să îndepărtez pe toată lumea care nu gândeşte ca mine. Eu mă uit în ochii dumneavoastră şi vă spun foarte clar: nu se desfiinţează pilonul, nu se naţionalizează Pilonul II de pensii, lucru care s-a întâmplat, mi se pare, şi în Polonia, şi în Ungaria. Suntem, cred, între singurele ţări care avem Pilonul II de pensii în acest sistem", a explicat prim-ministrul.

Premierul a explicat ce rol are acest sistem și a spus de ce nu va fi desființat. El a explicat care este rolul acestor pensii private. Ciolacu a precizat că este vorba despre o sumă suplimentară pe care cei care contribuie o primesc.

Potrivit premierului, oamenii sunt asigurați, în cazul în care s-ar întâmpla ceva cu pensiile de stat. Pe de altă parte, premierul și-a exprimat speranța că administratorii acestor fonduri private nu vor face investiții greșite. Așa cum s-a mai întâmplat înainte.

„În acest moment, se iau nişte bani colectaţi la bugetul de stat, se duc ca un fel de asigurare că, dacă se întâmplă ceva vreodată cu sistemul Pilonul I de pensii, lumea este asigurată şi la alt pilon. Mai mult, ştiţi foarte bine că mulţi dintre banii colectaţi la Pilonul II de pensii se regăsesc în împrumuturi către statul român. Deci, este un gentleman agreement. Sper să nu fie nici investiţii, cum s-a întâmplat în trecut, când s-au pierdut banii oamenilor din Pilonul II de pensii. Şi, aici, statul trebuie, prin reglementator, să fie foarte atent să nu se ajungă la acest lucru”, a mai spus Marcel Ciolacu.