Zi liberă pentru elevi și profesori joi, 5 octombrie

Zi liberă pentru elevi și profesori joi, 5 octombrie Zi liberă. Sursa foto: Arhiva EVZ

La nici o lună de la începerea anului școlar 2023-2024, profesorii și elevii se bucură de o vacanță de o zi. Joi, 5 octombrie, e sărbătorită Ziua Internațională a Educației.

Zi liberă pentru elevi și profesori. În conformitate cu calendarul școlar actual și acordul colectiv de muncă din învățământ, în data de 5 octombrie nu se desfășoară cursuri.

Prima zi liberă pentru elevi și profesori din noul an școlar

Ziua de concediu acordată profesorilor și elevilor se află la o distanță de trei săptămâni și două zile înainte de începerea primei vacanțe planificate pentru anul școlar curent.

În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, se arată în Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

În data de 28 octombrie se încheie primul modul de învățare, urmând apoi o primă vacanță de o săptămână. Anul școlar actual a debutat la data de 11 septembrie și este structurat în cinci module de învățare. Fiecare cu cinci perioade de vacanță programate.

Ministerul Educației a publicat harta vacanțelor pentru luna februarie 2024. Majoritatea județelor au ales a treia săptămână a lunii pentru aceste perioade de odihnă.

Elevii şi profesorii nu merg la cursuri. Urmează încă o zi liberă. Când va pica

Sursa foto: Dreamstime

Ziua Mondială a Educaţiei a fost introdusă ca o marcă distinctă de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013.

Decizia de a include această sărbătoare în structura anului şcolar 2013-2014 a fost luată la data de 3 iunie 2013, de către Remus Pricopie. Acesta era ministru al Educaţiei Naţionale în acea perioadă.

Alături de el, au fost implicaţi în această decizie cei doi lideri sindicali din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Marius Nistor de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Zi liberă pentru tot personalul din învățământ

Marius Nistor, liderul sindical din educație, declara în urmă cu doi ani că ziua de 5 octombrie e liberă pentru tot personalul din învățământul preuniversitar, fără excepții.

Sunt liberi și toți elevii, de la cei de grădiniță, până la cei de clasa a XII-a.

Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?”, a declarat atunci Marius Nistor pentru edupedu.ro.