Fostul președinte Donald Trump, declarat vinovat pentru fraudă într-un caz civil din New York

Fostul președinte Donald Trump, declarat vinovat pentru fraudă într-un caz civil din New York Donald Trump. Sursa foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Un judecător din New York a concluzionat că Donald Trump și compania sa de familie au exagerat în mod fraudulos valoarea proprietăților și a altor active ale sale. Această hotărâre reprezintă o lovitură semnificativă pentru fostul președinte al SUA, cu potențialul de a-i afecta serios capacitatea de a desfășura afaceri în statul New York.

În septembrie 2022, procesul lui Donald Trump a fost trimis în instanță. Potrivit procurorului statului, Letitia James, Organizația Trump a exagerat valoarea activelor pentru a obține condiții mai favorabile pentru împrumuturi și asigurări.

Valoarea totală a activelor a fost artificial mărită cu 2,23 miliarde de dolari, ajungând la un total de 3,6 miliarde de dolari. Printre acestea, au fost exagerate în special valoarea proprietății Mar-a-Lago din Florida, apartamentele din zgârie-norii Trump Tower din Manhattan. Precum și o serie de clădiri de birouri și terenuri de golf.

Donald Trump, găsit culpabil de fraudă

Hotărârea dură luată de judecătorul Arthur Engoron de la curtea de stat din New York, Manhattan, a stabilit, de asemenea, anularea certificatelor care permiteau unor afaceri ale lui Trump, inclusiv Trump Organization, să opereze în New York.

Ne puteți urmări și pe Google News

A dispus numirea unui administrator pentru a gestiona dizolvarea acestor afaceri.

Judecătorul a descris modul în care Trump, fiii săi Donald Jr. și Eric, Trump Organization și alți inculpați au inventat evaluări și au supraevaluat averea netă a lui Trump pentru a se potrivi nevoilor lor de afaceri.

Judecătorul a aplicat sancțiuni avocaților inculpaților pentru prezentarea de argumente legale „absurde”. Dar și pentru încurajarea comportamentului „tumultos” al clienților lor.

Decizia scandaloasă de astăzi este complet deconectată de fapte și legea guvernantă”, a declarat Christopher Kise, un avocat al lui Trump, într-un comunicat.

Președintele Trump și familia sa vor căuta toate căile de atac disponibile pentru a remedia această nedreptate”.

Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Procesul e anticipat să se încheie în iarnă

Sesiunea de examinare a cauzei pe fond în instanță va începe la data de 2 octombrie. Procesul este anticipat să se încheie în luna decembrie. Cauzele civile nu implică sancțiuni privind închisoarea sau restricții legate de activitățile politice ale pârâtului.

Trump își dorește nominalizarea pentru candidatura prezidențială a Partidului Republican în 2024. Fostul președinte a menținut o poziție de vârf în cursa electorală, în ciuda acuzațiilor penale cu care se confruntă în mai multe cazuri.

Într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump a calificat acuzațiile de fraudă drept „ridicule și false”. L-a criticat pe Engoron drept un judecător „DĂUNĂTOR” care acționează în interesul lui James, un democrat.

„Aceasta este Războiul Juridic Democrat și o vânătoare de vrăjitoare la un nivel fără precedent”, a scris Trump, potrivit Reuters.