Evenimentul Zilei > International > Un ofițer de informații susține că Mar-A-Lago este un coșmar pentru păstrarea secretelor de stat
Un ofițer de informații susține că Mar-A-Lago este un coșmar pentru păstrarea secretelor de stat

Un ofițer de informații susține că Mar-A-Lago este un coșmar pentru păstrarea secretelor de stat

Mar-A-Lago este un „coșmar” pentru păstrarea secretelor de stat, a spus un fost ofițer al serviciilor secrete americane, pe fondul furtunii politice declanșate de percheziția făcută de FBI în stațiunea din Florida.

Căutarea a făcut parte dintr-o anchetă FBI pentru a stabili dacă fostul președinte Donald Trump a încălcat trei legi federale, inclusiv Legea privind spionajul, prin mutarea unor materiale, unele secrete, de la Casa Albă la Mar-a-Lago.

Într-o percheziție din 8 august, agenții FBI au luat înapoi o mare parte din acele documente, notând într-un dosar juridic că acolo era un amestec de înregistrări confidențiale și documente secrete. Susținătorii și activiștii lui Trump susțin că această percheziție făcută de FBI a fost motivată politic.

Documentele secrete

Cu săptămâni înainte de percheziție, anchetatorii i-au spus lui Trump să pună un lacăt în camera de la subsol, locul în care erau păstrate documentele, a informat CNN. „Este un mediu de coșmar pentru păstrarea documentelor clasificate”, a declarat pentru Reuters un fost ofițer de informații american.

Un alt expert, fostul analist anti-terorism al CIA, Aki Peritz, a caracterizat reședința de 126 de camere drept o țintă evidentă. Vorbind pentru CNN, Peritz a spus: „Mar-a-Lago a fost un loc poros de când Trump și-a declarat candidatura.”

Greșeli făcute de Trump

Pe parcursul președinției sale, Mar-a-Lago a fost gazda unor breșe de securitate – unele comise cu brio de Trump însuși. În 2017, când Trump îl găzduia pe premierul japonez de atunci, Shinzo Abe, el i-a șocat pe oficialii de securitate discutând despre un test de rachetă nord-coreean în fața oaspeților. Un expert în politica de apărare a declarat pentru Insider la acea vreme că incidentul le-a semnalat spionilor că va fi „mult mai ușor” să-l asculte pe președinte.

La Mar-a-Lago, serviciile secrete verificau fizic vizitatorii, dar nu aveau nici un control asupra cine putea intra în reședință. În martie a aceluiași an, o femeie chineză a pătruns în reședință, având asupra sa un dispozitiv pentru detectarea camerelor ascunse.

Vineri, Trump a spus că toate documentele de la Mar-a-Lago au fost „declasificate” – o afirmație despre care reprezentantul Jim Himes, membru al Comitetului de Informații al Camerei, a spus că este „o prostie”. Declasificarea documentelor este un proces complex care poate dura luni de zile, a spus Himes, potrivit Business Insider.