Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut anunțul oficial pe care îl așteptau seniorii români. Recalcularea pensiilor se va face după o nouă formulă. Dispar, astfel, inechitățile.
Recalcularea pensiilor. Potrivit ultimelor declarații ale ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, procentul de majorare al pensiilor ar urma să se decidă în perioada imediat următoare în cadrul coaliției de guvernare. Această majorare reprezintă una dintre răspunderile asumate de către Executiv în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliența (PNRR).
Procesul de majorare a pensiilor prevede, în principal, o recalculare a veniturilor încasate de către seniorii români. În cadrul acestui proces, ministrul Finanțelor a declarat că se speră înlăturarea totală a inechităților. Metoda de calcul se va baza pe gradul de contributivitate la sistemul public de pensii.
Cu toate acestea, până la acest moment nu este clar care este procentul cu care se vor majora veniturile lunare acordate seniorilor români. Acest procent se va decide în perioada următoare în cadrul coaliției de guvernare.
Recalcularea pensiilor. Dispar inechitățile
Potrivit ministrului Boloș, se va aloca o sumă de aproximativ 16 miliarde de lei pentru soluționarea inechităților din domeniul pensiilor generale.
Măsurile fiscal-bugetare sunt aproape finalizate
Ministrul Finanțelor a mai specificat și faptul că, cel mai probabil, în cadrul ședinței de Guvern care va avea loc azi, pachetul de măsuri fiscal-bugetare va fi finalizat. Ca urmare a finalizării, toate deciziile luate la nivelul coaliției vor fi comunicate către populație.
Boloș a confirmat faptul că se vor reintroduce taxele pentru angajații din cele trei domenii favorizate. Este vorba despre angajații din domeniile IT, agricultură și construcții.
Astfel, un număr de aproximativ 1.200.000 de asigurați, care până la acest moment nu achitau contribuția CAS, vor fi obligați să facă acest lucru. Până la acest moment, eliminarea plății contribuțiilor CAS a dus la dezechilibre majore în finanțele bugetare.
De asemenea, ministrul susține că scutirea de la plata acestei contribuții pentru cei 1.200.000 de angajați din IT, agricultură și construcții a fost unul dintre factorii care a dus țara la un deficit bugetar, potrivit RomâniaTV.