După Sănătate, Învățământul. Peste 2.000 de școli, scoase de pe lista finanțărilor PNRR

După Sănătate, Învățământul. Peste 2.000 de școli, scoase de pe lista finanțărilor PNRR Sursa foto: Ligia Deca/ Facebook

Lovitură pentru Educație în prima zi de școală. Peste 2.000 de școli vor fi tăiate din lista de finanțare pe PNRR. În jur de 1800 de laboratoare de informatică nu vor mai fi dotate și modernizare. Iar politicile pentru reducerea abandonului școlar vor fi scoase din alte 300 de unități școlare. De asemenea, statul renunță la achiziția a jumătate din microbuzele verzi pentru școală.

Lovitură pentru Educație în prima zi de școală. Mai multe reforme capitolul dedicat sistemului de învățământ al PNRR au fost rectificate. Ministerul Educației a tăiat mai multe obiective de pe lista finanțărilor, așa cum rezultă dintr-un document transmis la Guvern,

Peste 1.800 de laboratoare de informatică nu vor mai primi dotările tehnologicce necesare. Iar 330 dintre școlile care trebuiau dotate prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar au fost scoase de pe listă. Din document reiese că 10% dintre școlile nu vor mai fi renovate și reabilitate, prin PNRR.

Ministerul a renunțat la achiziția a jumătate din microbuzele școlare electrice.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb va fi achiziționat mobilier pentru aproape 10.000 de clase, față de varianta inițială a proiectului.

Lovitură pentru Educație în prima zi de școală

Un număr de 330 de școli dispar din programul destinat susținerii unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar. În loc de 2.500 de școli care urmau să primească finanțare vor fi 2.170.

Cei care au solicitat reducerea, în lista transmisă la Bruxelles dau vina pe profesorii care au intrat în grevă. De asemenea, vorbesc despre lipsa evaluatorilor care să analizeze aplicațiile. În fapt, este vorba despre un eșec de management la nivelul Ministerului Educației.

„Amânarea celei de-a doua runde a avut mai multe motive. Dar cel mai important se datorează grevei din învățământ care a durat aproximativ o lună (mai - iunie 2023) și care a avut un impact asupra calendarului examenelor și evaluărilor naționale.

Astfel, activitatea didactică a fost prelungită pentru recuperarea orelor și lecțiilor didactice, iar personalul implicat în depunerea proiectelor, precum și personalul selectat pentru evaluarea acestora, nu a fost disponibil pentru activitățile planificate conform calendarului de realizare a obiectivului, deci pentru depunerea proiectelor”, susține Ministerul Educației.

Termenul a expirat pe 21 august, iar de atunci nu a fost reluată depunerea aplicațiilor.

Dosarul PNRR. Fapte de corupție la o instituție din România. Descoperirile autorităților

Sursa foto: gov.ro

Peste 1800 de laboratoare pierd dotările

Lovitură pentru Educație. Un număr de 1.810 școli, din lista de 5.200, nu vor mai fi echipate cu laboratoare de informatică. Doar 3.390 de unități școlare vor beneficia de dotări în tehnologie.

Ministerul Educației a argumentat reducerea numărului de școli prin faptul că suma necesară dotării la standarde minime a crescut. Oficialii guvernamentali vorbesc de o majorare a prețurilor cu 34,8%. În loc de 18.385 de euro cât era estimat în 2021, costul de dotare a unui laborator informatic a crescut la 24.783 de euro.

Lovitură pentru Educație. Elevi

Sursa foto: Elite Nordic School

Lovitură pentru Educație în prima zi

Peste 10% (31.596 de m2) din suprafața totală care ar fi trebuit renovată structural (300.000 de metri pătrați) fost tăiată din plan, la cererea autorităților române. De asemenea, au fost reduse și numărul de școli verzi care ar fi trebuit construite.

Lovitură pentru Educație în prima zi de școală. Vor fi achiziționate doar jumătate din microbuzele școlare electrice destinate școlilor, prin PNRR. Din cele 3.200 de microbuzele școlare electrice destinate transportului elevilor din localitățile izolate din zonele ruralevor rămâne doar 1.600.

În schimb, Ministerul Educației a propus includerea cabinetelor școlare la finanțare pentru mobilier și echipament didactic. A reieșit necesitatea dotării cu mobilier și materiale didactice a 4.081 de laboratoare de științe. Cu echipamente digitale vor fi dotate 3.730 de laboratoare de științe. Cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale vor fi dotate 10.260 de cabinete școlare, conform edupedu.ro.