A demarat construcția mega-orașului Neom. E nevoie de 300 de ani pentru a fi finalizat
- Iulia Moraru
- 10 septembrie 2023, 07:52
În Arabia Saudită, proiectul „Neom”, un oraș de proporții colosale, a fost inițiat. Despre acesta se vorbește că va fi un decor dintr-un viitor distopic din cărți științifico-fantastice, iar experții consideră că va dura mai bine de 300 de ani pentru a-l finaliza.
Denumirea „Neom” reprezintă o combinație între termenul grecesc „neos” semnificând „nou” și cuvântul arab „mustaqbal”, care se traduce ca „viitor”.
Conform analiștilor, în cazul în care acest proiect va fi finalizat, el ar putea să devină cea mai masivă investiție de acest tip înregistrată vreodată în istorie.
Mega-orașul viitorului, „Neom”, mai aproape de realitate
În ultimele zile, televiziunile din întreaga lume au difuzat primele cadre din construcția orașului „Neom”. Un proiect colosal pe care Arabia Saudită îl dezvoltă în mijlocul deșertului.
Imaginile surprind o flotă impresionantă de camioane și utilaje de excavare. În timp ce datele din satelit dezvăluie că contururile orașului sunt deja vizibile, schimbând complet aspectul vastului deșert.
Chiar dacă ar fi construit în etape, conform cerințelor, prima porțiune a orașului-zid care va traversa deșertul ar necesita mai mult de un secol pentru a fi finalizată.
Această perspectivă nu ține cont doar de provocările tehnologice complexe. Mai ales având în vedere că orașul aspiră să devină primul oraș alimentat în totalitate cu energie regenerabilă.
Planurile prevăd utilizarea fermelor eoliene, a energiei solare și a tehnologiei avansate care transformă apa în oxigen și hidrogen pentru producerea de combustibil.
„Neom” va fi ridicat în regiunea Tabuk, situată în partea nord-vestică a Regatului Arabiei Saudite, în apropierea graniței cu Iordania și Egipt. El se va extinde până la malurile Mării Roșii. Această ambițioasă inițiativă presupune o investiție semnificativă, evaluată la 500 de miliarde de dolari.
Cu o suprafață de 26.500 de kilometri pătrați, „Neom” va fi de 265 de ori mai mare decât orașul Iași, un adevărat colos în peisajul urbanistic.
Orașul smart city va avea drone și taxiuri zburătoare
Acest oraș va fi edificat pe baza conceptului de „smart city” sau „oraș inteligent”. Proiectul cuprinde idei precum taxiuri zburătoare cu drone, un parc tematic în stilul „Jurassic Park” cu dinozauri robotici. Dar șii planificarea celui mai mare număr de restaurante cu stele Michelin pe metrul pătrat din întreaga lume.
Prima fază a proiectului, care a început deja, are ca obiectiv crearea unei zone urbane line numită „The Line”. Acest oraș se întinde pe o distanță de 170 de kilometri. El este proiectat să găzduiască mai mult de un milion de locuitori care nu vor avea permisiunea de a utiliza automobilele pentru deplasare.
În cadrul acestui concept, școlile, restaurantele, magazinele și alte destinații vor fi la doar câteva minute de mers pe jos. Nicio călătorie nu va depăși 20 de minute.
În prezent, se lucrează la dezvoltarea a trei niveluri line ale orașului: un nivel la suprafață pentru pietoni și două niveluri subterane destinate transportului și infrastructurii.