Semințele de chia. De ce e bine să le consumăm

Semințele de chia. De ce e bine să le consumămSursa foto: Dreamstime

Semințele de chia erau o cultură alimentară majoră în Mexic. Ele provin din planta Salvia hispanica L, care a început să fie cultivată încă din anul 3500 î.e.n. Astăzi, semințele de chia sunt folosite în diverse diete, având multe proprietăți benefice pentru organism.

Semințele de chia au o istorie impresionantă, însă puțini sunt cei care o cunosc. Ele provin din planta Salvia hispanica, care a început să fie cultivată încă din anul 3500 î.e.n. O bună perioadă de timp a fost o cultură alimentară majoră în Mexic și Guatemala. Acest tip de semințe erau oferite zeilor azteci în cadrul ceremoniilor religioase, drept ofrande.

Planta din care provin semințele de chia reprezintă o cultură vitală în vechile civilizații aztece și mezoamericane, întrucât aveau proprietăți medicinale și constituiau o parte importantă a dietei oamenilor. Potrivit poveștilor din folclor, semințele erau folosite de oameni ca amplificator de energie.

Semințele de chia sunt la mare căutare și astăzi. Ele sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind bogate în nutrienți și cu un conținut ridicat de acizi grași. În componența lor găsim carbohidrați, proteine, fibre, antioxidanți, dar și calciu.

Beneficiile semințelor de chia

Minusculele semințe sunt folosite astăzi în diverse diete. Ele au un gust asemănător cu cel al nucilor. Oamenii le adaugă peste cereale, în sosuri, în salate sau în preparatele de orez. De asemenea, semințele de chia pot fi servite și în băuturi sau în produse de patiserie.

Semințele de chia sunt o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți. Consumul de alimente bogate în antioxidanți poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta multe probleme de sănătate asociate radicalilor liberi, printre acestea numărându-se bolile de inimă, declinul cognitiv și anumite tipuri de cancer.

Semințele unt bogate în fibre, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă. Studiile au arătat că fibrele pot ajuta și la reducerea rezistenței la insulină și la menținerea unui nivel glicemic sangvin normal, reducând riscul de sindrom metabolic și diabet de tip 2.

Semințele de chia au mai mulți nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea oaselor, inclusiv magneziu și fosfor. Ele conțin și calciu, care are un rol important în funcționarea sănătoasă a oaselor, mușchilor și nervilor.

Semințele de chia ajută tractul digestiv

Semințele de chia ajută tractul digestiv. Sursa foto: Dreamstime

De ce sunt recomandate în majoritatea dietelor

Acest tip de semințe este recomandat în majoritatea dietelor. Ele au un conținut bogat de fibre, care contribuie la prevenirea constipației și menține tractul digestiv sănătos.  O porție de 100 de grame de chia oferă aproximativ 35 de grame de fibre. Recomandarea zilnică pentru adulți este de 25-30 de grame.

Semințele de chia oferă senzația de sațietate și sunt utile atunci când persoanele vor să slăbească. Deși sunt cunoscute ca fiind un bun aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus, cercetările din domeniu nu sunt suficient de solide pentru a determina dacă ajută sau nu, potrivit nordnews.md.

Ne puteți urmări și pe Google News