Arafat, replică dură pentru Ponta. Fostul premier acuzase faptul că românii sunt lăsați pur și simplu să moară în spitale.
Arafat, replică dură pentru Ponta. Secretarul de stat Raed Arafat i-a oferit o replică acidă lui Victor Ponta. După tragedia de la Crevedia, fostul premier acuzase că românii sunt lăsați pur și simplu să moară în spitale.
Arafat, replică dură pentru Ponta. Situația de la Crevedia nu poate fi comparată cu Colectiv
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a comentat că situația de la Crevedia nu poate fi comparată cu cea de la Colectiv. Oficialul crede că o analogie mai potrivită ar fi cu cea de la Mihăilești, din anul 2004.
Din ceea ce știe, a completat Arafat, încă mai există pacienți intubați, în urma rănilor suferite după explozia de la Crevedia. Totuși, de această dată, prin acțiunile întreprinse de statul român, transferurile în străinătate s-au putut face rapid, a punctat șeful DSU.
„De această dată – și nu putem să comparăm cu Colectiv, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăilești – situația de acum, transferurile s-au făcut mult mai rapid. Asta este pentru că după Colectiv – și asta prin intervenția României – s-au creat mecanisme la nivelul protecției civile europene care ne-au permis să acționăm mult mai rapid.
Deci, de la activare, au fost discuții, discuții între noi și diferite țări, discuții la nivelul Comisiei și s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arși în mod deosebit. Există și echipă de evaluare. Dacă noi nu îi transferam în primele 24 de ore altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite. Medicii noștri i-au ales pe cei care trebuie să plece și au fost trimiși”, a mai spus explicat Arafat.
Medicii sunt cei care decid
Șeful DSU susține că la spitalele din străinătate au fost trimise cazurile grave. Raed Arafat a precizat că medicii sunt cei care au decis transferurile pacienților.
„Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate, cazuri complexe, inclusiv dintre pompierii care au avut probleme la mâini au fost transferați afară. Ecuația care a stat la bază a fost decizia medicală. Nu putem spune că medicii noștri nu știu sau nu pot să rezolve, dar când apar cazuri în care ai zeci de pacienți pe care îi internezi, normal că o parte dintre ei poți să îi trimiți în altă parte ca să decongestionezi spitalele care îi îngrijesc. Mai ales că spitalele erau deja cu pacienți arși din alte incidente din țară și nu erau paturile goale, în așteptare. Lucru pe care l-am văzut și când am solicitat din alte țări.
Sunt țări mult mai mari decât România și posibilitatea de oferire de locuri a fost 10, 2, 3 sau 4 pentru că asta este problema cu paturile pentru arși peste tot, indiferent câte faci în astfel de situație, cum era situația de acum, cum a fost situația când am avut 100 și ceva de răniți la Colectiv, atunci e clar că trebuie să decongestionezi într-o formă sau alta”, a mai explicat șeful DSU.
Două explozii au avut loc sâmbătă la Crevedia, soldate cu doi morți oameni, soț și soție. Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajați ai Ministerului de Interne: pompieri, polițiști și jandarmi care au acționat la locul deflagrației.
În 24 mai 2004, o explozie s-a produs la încărcătura unui tir care transporta în condiţii nesigure 20 de tone de azotat de amoniu. Autotrenul a luat foc la Mihăileşti (Buzău), iar deflagraţia a fost nimicitoare. La locul accidentului s-a format un crater cu o adâncime de aproape 7 metri şi cu un diametru de aproximativ 20 de metri. La Mihăileşti au murit atunci 7 pompieri de la ISU Buzău, doi jurnalişti, localnici, în total 18 oameni. Alte 13 persoane, între care 5 pompieri, au fost rănite.