Prăbușirea rețelei electrice, principala cauza a incendiului devastator din Hawaii. Încep procesele

Prăbușirea rețelei electrice, principala cauza a incendiului devastator din Hawaii. Încep procesele Pompieri. Sursa foto: EPA/PAULO NOVAIS

O posibilă neglijență sau vinovăție a dus la cel mai mare dezastru din istoria Hawaii. Principalul furnizor de utilități din Hawaii nu a întrerupt în mod preventiv alimentarea cu energie înainte ca vânturile puternice să ajungă în Maui, iar liniile electrice-au prăbușit în timpul furtunii.

La aproape o săptămână după ce incendiul a devastat orașul insular Lahaina, oficialii statali și locali nu au stabilit o cauză pentru focul care a ucis cel puțin 99 de persoane. Dar condițiile explozive au fost similare cu cele din alte părți ale SUA, unde incendiile forestiere au fost provocate de echipamente electrice: vegetație uscată, vânturi puternice și infrastructură învechită.

În încercarea de a determina cauza incendiului care a devastat Lahaina, atenția experților s-a îndreptat tot mai mult către cel mai mare furnizor de electricitate din Hawaii.  Experții se întreabă dacă compania a făcut suficient pentru a preveni un incendiu forestier în urma vânturile puternice care au măturat arhipelagul Maui săptămâna trecută.

Avocații rezidenților din Lahaina care dau în judecată compania, Hawaiian Electric, susțin că echipamentul electric nu a fost suficient de puternic pentru a rezista la vânturile tari și că compania ar fi trebuit să oprească alimentarea cu energie înainte de venirea vânturilor. Experții în incendii forestiere, care au studiat incendiile catastrofale din California din ultimele două decenii, văd, de asemenea, lacune în acțiunile întreprinse de Hawaiian Electric. Vremea proceselor a început.

Ne puteți urmări și pe Google News

Incendii provocate de infrastructura de electricitate

Multe incendii forestiere din Statele Unite ale Americii apar atunci când stâlpii deținuți de companii utilități sau alte structuri care transportă linii electrice sunt doborâți, sau când ramurile sau alte obiecte cad pe linii electrice și provoacă scântei electrice care pot aprinde focuri.  De aceea, utilitățile din California și din alte state au întrerupt alimentarea cu energie înainte de sosirea uraganelor. Serviciul Național de Meteorologie aștepta vânturi de până la 72 km/h marți trecută, cu rafale de 96 km/h - condiții amplificate de Uraganul Dora, care a călătorit peste Oceanul Pacific, la aproximativ 1125 km spre sud.

„Susținem că multe dintre legile care stabilesc modul de  întreținere al echipamentelor au fost încălcate,” a declarat James Frantz, director executiv al Grupului de Avocatură Frantz. „Trebuie să existe o responsabilitate.” A spus că firma sa reprezintă cinci rezidenți din Lahaina care depun plângeri într-un tribunal de stat hawaiian.

Acțiunile Hawaiian Electric au pierdut peste o treime din valoarea lor luni, semn că investitorii se temeau că compania ar trebui să plătească sume mari pentru a rezolva procesele depuse de proprietarii de locuințe și afaceri. „Problema devine dacă au făcut tot ce era rezonabil pentru a preveni acest incident,” a spus Shahriar Pourreza, un analist care urmărește acțiunile Hawaiian Electric.

Peste 2000 de clădiri au fosta afectate

Hawaiian Electric, fondată în 1891, operează în Maui prin intermediul filialei sale, Maui Electric. La o conferință de presă luni, Shelee Kimura, directorul executiv al Hawaiian Electric, a spus că compania nu avea un program de întrerupere și a susținut că oprirea energiei ar fi creat probleme. În Lahaina și alte orașe din West Maui săptămâna trecută, stâlpii și liniile de curent căzute obstrucționau autostrada. A fost neclar cât de mult echipament a fost doborât de rafalele puternice de vânt și cât a fost deteriorat de foc.

Linii electrice au provocat incendii forestiere catastrofale în California în ultimii ani, ducând la plăți de miliarde de dolari de către companiile de utilități. De exemplu, Pacific Gas and Electric a depus cerere de faliment în 2019 și a acceptat să plătească 13,5 miliarde de dolari pentru a rezolva cererile referitoare la incendii forestiere.

Agenția Federală de Gestionare a Situațiilor de Urgență și Pacific Disaster Center au declarat sâmbătă că peste 2.000 de structuri au fost deteriorate sau distruse de incendiile recente din Maui. Și au estimat că ar costa 5,52 miliarde de dolari pentru a reconstrui, scrie New York Times.