Apă plată sau carbogazoasă. Una dintre ele îngrașă

Apă plată sau carbogazoasă. Una dintre ele îngrașă Sursa foto: Arhiva EVZ

Apă plată sau carbogazoasă? Indiferent dacă este plată sau cu bule, apa minerală este foarte iubită de români. Totuși, ea poate favoriza luarea în greutate.

Apa minerală este foarte iubită de români, mai ales de sărbători, când dau gust oricărei băuturi, în special șprițul. Fie că sunt sub formă de apă minerală sau de sifon, bulele încântă papilele gustative și potolesc imediat setea.

Dioxidul de carbon se impregnează la sursă

Când vine vorba de ape minerale „cu bule”, acestea se împart în două categorii – carbogazoase și carbogazificate. Somelierul de ape Claudia Benea a explicat unde se face diferența.

„Aproape toate apele minerale naturale din România sunt natural carbogazoase. În contact cu apa, dioxidul de carbon penetrează rocile și ne aduc o cantitate chiar de 5 ori mai mare de minerale. Pentru că la îmbuteliere dioxidul natural se pierde. Pentru că România e țara șprițurilor, iar când românul deschide sticla trebuie să-i explodeze bulele în față, pentru ca apa să fie mai efervescentă, mai spumoasă, mai bună, mai plăcută, îmbuteliatorii impregnează de la sursă natural dioxid de natural. Dar pentru că impregnează sunt obligați de lege să scrie – carbogazificată”, a explicat expertul în hidratare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apele minerale ajută digestia

Claudia Benea a făcut o comparație între cele două tipuri de ape din punctul de vedere al compoziției chimice. Indiscutabil, ambele favorizează digestia, însă apa carbogazoasă, spre deosebire de apa plată, are dezavantajul că stimuleazăapetitul.

„Atenție, avem și categoria de ape plate pe care se introduce dioxid de  carbon și aici tot reziduul sec ne spune. Luăm două ape de la același brand și ne uităm la reziduul sec – apa plată și apa carbo. Dacă reziduul sec este identic, înseamnă că la apa carbo s-a introdus doar dioxid de carbon alimentar și nu s-a schimbat cu nimic compoziția chimică. Dacă reziduul sec la apa carbo este de 3-5 ori mai mare, acestea ajung de obicei până la 2.500 de miligrame pe litru.

Aceste ape sunt extraordinar de benefice, dar au avantaje și dezavantaje. Avantajul este că ajută digestia, după mese e foarte bună apa carbo. Are un mic dezavantaj, înainte de masă stimulează pofta de mâncare”, a mai spus Claudia Benea la podcastul iThink cu Iusti Fudulu.