Deși există numeroase alimente împachetate în plastic și despre care se afirmă că sunt sigure pentru încălzirea în cuptorul cu microunde, cercetătorii avertizează în legătură cu posibilele riscuri pentru sănătate.
Conform unui nou studiu, miliarde de particule de dimensiuni nanometrice pot fi eliberate din recipientele de plastic în conținutul alimentelor atunci când acestea sunt încălzite la microunde.
Un grup de cercetători de la Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA a realizat experimente utilizând recipiente de plastic destinate alimentelor pentru copii, fabricate din polipropilenă și polietilenă.
Ambele tipuri de recipiente sunt aprobate ca fiind sigure de către autoritățile de reglementare, inclusiv Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA).
De ce să nu încălzești mâncarea în recipiente de plastic
După ce au fost încălzite timp de trei minute într-un cuptor cu microunde de 1.000 de wați, diferite lichide introduse în recipiente au fost supuse analizei pentru a identifica microplastice (cu un diametru de cel puțin 1/1.000 de milimetru) și nanoplastice (chiar mai mici).
Deși numărul de particule a variat, cercetătorii au calculat că în timpul celor trei minute de încălzire cu microunde, dintr-un singur centimetru pătrat de plastic ar putea fi eliberate aproximativ 4,22 milioane de microplastice și 2,11 miliarde de nanoplastice.
„Atunci când consumăm anumite alimente, suntem în general informați sau avem o idee despre conținutul lor caloric, nivelul de zahăr, alte substanțe nutritive.
Cred că este la fel de important să fim conștienți de numărul de particule de plastic prezente în alimentele noastre”, spune inginerul civil și de mediu Kazi Albab Hussain, de la Universitatea din Nebraska-Lincoln.
Evită să încălzești aceste alimente la microunde
Cercetătorii au demonstrat că încălzirea la cuptorul cu microunde a apei sau a produselor lactate în recipientele din polipropilenă sau polietilenă poate elibera cele mai mari concentrații relative de particule de plastic.
De asemenea, au fost observate eliberări de particule atunci când alimentele și băuturile au fost răcite și depozitate la temperatura camerei, dar într-un număr semnificativ mai mic.
În prezent, rămâne neclar cum afectează aceste particule microscopice de plastic sănătatea umană. Studiile au indicat că ele ar putea fi potențial dăunătoare pentru intestin și pentru procesele biologice esențiale, dar acest domeniu rămâne sub investigație, iar oamenii de știință nu au încă cunoștințe certe.