Alimentul care te îmbolnăvește instantaneu. Este preferatul turiștilor pe Litoral

Alimentul care te îmbolnăvește instantaneu. Este preferatul turiștilor pe LitoralSursa foto: Arhiva EVZ

Alimentul cel mai comercializat pe plajele din România poate provoca grave probleme de sănătate consumatorilor. Asociația pentru Protecția Consumatorilor avertizează în legătură cu consecințele consumului celui mai vândut produs alimentar de pe plajele românești. Se vinde în toate stațiunile, pe toate plajele, în cantități industriale, sub privirile îngăduitoare ale autorităților, fără ca vânzătorii să respecte vreo regulă de sănătate publică.

Un aliment consumat pe plajă, în condiții precare, poate provoca mari probleme de sănătate. Nici o vacanță la Marea Neagră nu are farmec fără acest aliment. Turiștii îl consumă oriunde, pe plajă, pe faleză, ba chiar și în camera de hotel. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România atrage atenția asupra porumbului fiert consumat pe plajele de pe Litoral. Nu există turist, aflat în vacanță la Marea Neagră care să nu-l cumpere de la vânzătorii ambulanți, care bântuie pe plaje sau pe faleză. Aceștia nu au autorizație de comercializare și nici nu respectă vreo regulă de sănătate publică.

Își așează oalele din care vând direct pe nisip și vând direct amatorilor, după care trec mai departe. Totul se petrece sub privirile indulgente ale autorităților, dar și a consumatorilor care nu prea sunt interesați ce cumpără și, mai ales, ce mănâncă.

În aceste condiții, reprezentanții APC atrag atenția asupra riscurilor la care se supun cei care consumă porumb fiert cumpărat de la ambulanții de pe plajă. Într-un mesaj public, aceștia se întreabă, retoric, cum este posibil ca o mamă, altfel foarte exigentă, să nu se gândească la modul în care a fost preparat porumbul pe care îl dă copilului, să-l mănânce.

„Un copil de 4 ani în timp ce se joacă în nisip cu o mână, din când în când mușcă dintr-un porumb fiert pe care îl ține în cealaltă mână și pe care mama lui l-a plătit cu 10 lei unui vânzător ambulant de pe plajă! În ce condiții a fost fiert acel porumb, nu s-a întrebat mama copilului! La ce riscuri a fost supus acel copil, nu are de unde să știe mama lui!”, se arată în mesajul transmis de APC.

Alimentul care te îmbolnăvește pe plajă

Potrivit sursei citate, comerțul ambulant pe plajă este interzis prin lege, dar acest lucru nu-i împiedică pe vânzători de porumb să-și vadă de ale lor. ANPC atrage atenția poliției că ar trebui să se ocupe de sancționarea celor care încalcă aceste reglementări.

„Comerțul ambulant pe plajă este interzis (a se vedea articolul 8, aliniat 1, litera l), coroborat cu aliniatul 2, litera c) din OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre si controlul activităților desfășurate pe plaja)! De respectarea acestui lucru se ocupă angajații domnului Marian-Cătălin Predoiu ministrul Afacerilor interne!”, se mai arată în mesaj.

APC arată că cele mai multe cazuri de toxiinfecții alimentare sunt favorizate de temperaturile mai ridicate ce favorizează înmulțirea agenților patogeni.

„Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară apar în sezonul cald, când temperaturile ridicate favorizează înmulțirea agenților patogeni. Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, este necesară o igienă corespunzătoare a mâinilor, ustensilelor de bucătărie și a alimentelor, precum și depozitarea corespunzătoare a hranei”, au mai precizat reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Drepturile turiștilor care merg la plajă

Turiștii care merg la plajă, în stațiunile de la Marea Neagră trebuie să știe că se bucură de o serie de drepturi, stabilite prin lege. Orice operator de plajă are obligația să le respecte și să le asigure condiții decente tuturor celor care apelează la serviciile lor.

Asociaţia Pro Consumatori a prezentat o serie de drepturi de care se bucură turiștii care merg la plajă pe Litoralul românesc. Operatorii de plajă au obligația să asigure turiștilor următoarele:

- o suprafață de 5 mp pentru plaja pe sezlong;

- o suprafață de 3,24 mp pentru plaja pe cearceaf;

- grup sanitar;

- duș;

- spațiu pentru schimbat vestimentația;

- o distanță de minim 5 m de la linia apei la primul rând de șezlonguri/cearceafuri;

- apă curată în zona de îmbăiere, fără obiecte care v-ar putea răni, fără vegetație;

- plajă curată, fără scoici, melci și alte obiecte care v-ar putea răni;

- pubele pentru resturi menajere.