Nas înfundat și țiuit în urechi, posibile simptome ale unei boli ucigașe

Nas înfundat și țiuit în urechi, posibile simptome ale unei boli ucigașe Sursa foto: Dreamstime.com

O serie de simptome banale, specifice alergiilor sau răcelilor, pot indica și o afecțiune foarte gravă, mortală. Deși boala apare rar, ea există și nu poate fi ignorată. Este vorba despre o boală foarte grea care afectează cu precădere bărbații.

Cancerul nazofaringian este o boală care afectează, așa cum îi spune și numele, nazofaringele, partea superioară a gâtului. Este o afecțiune care poate fi confundată, datorită simptomelor cu alte probleme medicale, mult mai ușor de tratat. Confuzia poate interveni mai ales în cazul persoanelor predispuse la alergii sau la răceli.

În Marea Britanie, conform statisticilor citate de publicația Doctorul Zilei, sunt diagnosticate în jur de 260 de persoane în fiecare an. Acestea sunt cazurile luate oficial în evidența autorităților medicale. În afara acestor cazuri, există altele care nu sunt descoperite, deoarece oamenii nu recunosc simptomele bolii. Abia atunci când cancerul nazal ajunge la o formă avansată, iar lucrurile sunt cumva mult mai dificil de tratat, pacienții apelează la meidici specialiști, pentru investigații și diagnostic. Însă, așa cum se întâmplă în majoritatea situațiilor de acest fel, când este vorba despre cancer, cu cât diagnosticarea și tratarea se face mai repede, în fazele incipiente, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari, după cum scrie Mirror.

Potrivit specialiștilor Serviciului Naţional de Sănătate (National Health Service – NHS) din Marea Britanie, există o serie de lucruri la care pacienții predispuși la astfel e boli trebuie să fie atenți. Aceștia au indicat o serie de simptome, între care nas înfundat care nu dispare, scăderea simțului olfactiv sau sângerările nazale.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pacienții trebuie să fie atenți la mucusul care se scurge din nas și din gât, care poate fi un indiciu că este necesară consultarea unui medic. Mucusul sângeros care curge din nas este unul dintre principalele simptome, care indică un posibil cancer nazofaringian, mai ales dacă este asociat cu dureri de cap, blocaje ale urechilor și excrescențe pe față.

Femeile sunt mai protejate decât bărbații

Dr. Keng Hua este de părere că anumiți factori genetici influențează apariția bolii. În opinia sa, femeile ar sunt oarecum protejate datorită nivelurilor mai ridicate de estrogeni. Vorbind pentru CNA Lifestyle, expertul a spus că bărbații sunt de două ori mai predispuși, prin comparație cu femeile, să dezvolte un astfel de cancer.

„Alții sugerează că boala ar putea apărea din cauza fumatului, deoarece acest obicei este mai răspândit în rândul bărbaților. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente”, a adăugat medicul.

Un istoric în familie cu cancer nazofaringian reprezintă, de asemenea, un alt factor care trebuie să dea de gândit. Persoanele care provin din familii chineze, din sud, sunt mai expuse la riscul de îmbolnăvire. Mai mult de 70% din cazuri apar în Asia de Est și de Sud-Est, a explicat Dr. Keng Hua

Simptome cancer de nas

Medicii au stabilit o listă a simptomelor la care trebuie să fie atent un pacient care se teme de o îmbolnăvire cu cancer nazofaringian. Astfel, este nevoie de o programare la medic, pentru investigații și diagnosticare atunci când apar următoarele simptome:

O umflătură în nas sau în gât;

O durere persistentă în gât;

Dificultăți de respirație sau de vorbire;

Sângerări nazale dese și fără motiv aparent;

Probleme de auz;

Durere sau țiuituri în ureche;

Dureri de cap.