Din nou pericol pe CFR. Incendiu la un tren de călători

Din nou pericol pe CFR. Incendiu la un tren de călători Tren în flăcări. Sursa Foto: Arhiva EVZ

CFR se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari din cauza parcului învechit de material feroviar. O locomotivă a luat foc în Gara din Bârlad, în timp ce se deplasa pentru a prelua o garnitură de tren. Focul a izbucnit la compartimentul motor și a fost stins de pompieri. Un incident similar a avut loc, în urmă cu câteva săptămâni, într-o altă stație CFR, în județul Prahova.

Detașamentul de pompieri din Bârlad a intervenit, duminică, în jurul prânzului, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD tip B2 și echipaje specializate în gara CFR Bârlad. Autoritățile au fost sesizate că o locomotivă a luat foc și este nevoie de intervenția pompierilor pentru ca flăcările să nu se extindă și să provoace pagube.

Locomotiva se deplasa pe linia ferată ca să se cupleze cu garnitura de tren pentru cursa retur, Bârlad – Iași, a trenului Regio. A fost doar o degajare mare de fum, n-a fost nimeni în pericol”, a declarat șeful Stației CFR Bârlad.

Focul a izbucnit la compatimentul motor al unei locomotive care tocmai adusese la Bârlad un tren de călători, de la Iași. Mecanicul a observat fum în timpul manevrelor de cuplare a garniturii care urma să facă drumul întors, spre Iași, după ce călătorii coborâseră din vagoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost anunțați pompierii bârlădeni, la numărul de urgență 112, la orele 13.26.

Cauza incendiului, un scurt-circuit

La sosire echipajelor de intervenție, locomotiva era inundată cu fum și fusese decuplată de la restul garniturii de tren pentru a evita extinderea flăcărilor și la vagoane. Incendiul a fost lichidat, în câteva minute, dar nu înainte ca focul să distrugă mai multe componente electrice ale locomotivei.

„Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și echipaje specializate pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locomotivă  aflată în Stația CFR Bârlad. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta violent la nivelul compartimentului motor. După aproximativ 25 minute, incendiul a fost lichidat. Nu au fost victime”, a precizat Marius Stanciu, purtător de cuvânt al ISU Vaslui, citat de presa locală.

Cauza probabilă a acestui incendiu a fost, din primele cercetări, un scurtcircuit produs la compartimentul de ventilare. Este vorba despre un conductor electric deteriorat și neizolat corespunzător față de materialele combustibile din apropiere.

Un incident similar a avut loc în Prahova

În urmă cu câteva săptămâni, locomotiva unui tren CFR de navetiști în care se aflau în jur de 150 de călători a luat foc în mers. Trenul a fost oprit într-o stație, de mecanicul care a observat flăcările, iar pasagerii au părăsit în grabă vagoanele. La fața locului au fost trimise mai multe echipaje de pompieri, cu mașini dotate cu apă și spumă de stingere care au intervenit pentru stngerea flăcărilor înainte ca focul să se extindă.

ISU Prahova a acționat pentru lichidarea flăcărilor la trenul Regio, care transporta navetiști spre București, în comuna Tinosu, pe ruta Ploieşti – Bucureşti. Pompierii, anunțați prin numărul de urgență 112, au ajuns la locul incendiului la 30 de minute de la producerea lui. „S-au deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de stingere cu pulbere (azot) şi un echipaj SMURD. Călătorii s-au autoevacuat, nu există victime. De asemenea, nu putem aproxima numărul de călători deoarece, până la sosirea echipajelor, cei mai mulţi au părăsit locul evenimentului”, anunțau la vremea respectivă reprezentanții ISU din Ploiești.