Mai mulți români au ajuns la spital din cauza unui aliment. Numărul intoxicaţiilor a crescut

Mai mulți români au ajuns la spital din cauza unui aliment. Numărul intoxicaţiilor a crescut

Din ce în ce mai mulți români ajung la spital din cauza unui aliment care se găsește foarte ușor. Medicii au declarat că riscurile sunt uriașe și că acest produs trebuie evitat.

Medicii au declarat că din ce în ce mai mulți români ajung la spital cu intoxicații din cauza ciupercilor culese din pădure și că acestea sunt extrem de nocive. Și Direcția de Sănătate Publică Arad a lansat un avertisment important către populație cu privire la consumul de ciuperci.

„În ultimii ani, numărul intoxicaţiilor accidentale cu ciuperci este în continuă creştere. Recoltarea ciupercilor din pădure în mod neorganizat sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori”, a spus dr. Gabriela Cecilia Irimie, director executiv DSP Arad.

Descoperire înfricoșătoarea! Ciupercile folosesc limbajul uman. Câte „cuvinte” au fost depistate în „dialogul” dintre ele

Sursa: Arhiva EVZ

Sfaturi pentru cei care consumă ciuperci din pădure

DSP Arad a oferit și o serie de sfaturi pentru cei care au consumat ciuperci din pădure:

Ne puteți urmări și pe Google News

-În caz că prezentaţi unul sau mai multe din simptomeele: diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere, în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului, apelând numărul de urgență – 112- cât mai repede posibil.

-Simptomele apar în primele 12 ore după ce s-a consumat ciuperci, iar starea se poate agrava rapid, cu consecinţe grave: tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.

-Consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin!

-Nu consumaţi ciuperci crude!

-Nu consumaţi ciuperci împreună cu cantităţi mari de băuturi alcoolice!

-Conservaţi ciupercile la frigider si consumaţi-le în maximum 2 zile după ce le-aţi cules sau cumpărat, potrivit știripesurse.

Cea mai toxică ciupercă din lume

Prof.dr. Teodor Robu, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a dezvăluit și care este cea mai toxică ciupercă din lume. Este vorba despre „Buretele viperei“, Amanita phalloides, care se găsește în mai multe zone din România.

„În anii aceştia cu incidenţă ploioasă ridicată, cu ploi foarte dese, apar mult mai multe specii de ciuperci în mod masiv, iar unele dintre ele, toxice fiind, seamănă foarte bine cu cele comestibile, mai ales în stadiu tânăr. Motiv pentru care, în special în sacoşele culegătorilor, intră şi câte una sau două toxice pe lângă cele 30-40 bune. Dar este exclus să vorbim de contaminări ale speciilor comestibile.

Când vorbim de cele mai toxice specii, problema cea mai gravă este degradarea ficatului şi a rinichilor în timp. Timp de 10-12 ore se instalează în sânge şi încet-încet începe să atace organele. Cei mai nefericiţi sunt chinuiţi şi 10-12 zile.

Cel care scapă de obicei va face apoi direct dializă, va avea rinichii foarte afectaţi. Sunt multe specii mortale în pădurile din România, iar aceste ploi au făcut ca în pădure să apară ciuperci care în cei mai mulţi ani nu apar, sau apar rar. În cele mai multe cazuri este vorba de confuzie sau de neatenţie. Repet, ciupercile nu se hibridează. Cel mai bine ar fi să nu se consume decât cele absolut cunoscute, şi să se evite achiziţionarea lor de la vânzătorii de la marginea drumului“, a explicat prof.dr. Teodor Robu, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“.