O femeie din Albac s-a luptat în instanță cu mafia lemnului. Judecătorii au stabilit că polițiștii au dat dovadă de părtinire

O femeie din Albac s-a luptat în instanță cu mafia lemnului. Judecătorii au stabilit că polițiștii au dat dovadă de părtiniresursa foto: Politia Romana

Un caz din Albac, județul Alba arată cât de părtinitoare sunt anumite instituții ale Statului Român, atunci când vine vorba de mafia lemnului. Un judecător a scris într-o sentință că polițiștii nu și-au făcut treaba ca la carte, dând dovadă de părtinire și că au amendat-o abuziv pe cea care a sunat la 112 să anunțe furtul.

Cazul de la Albac este tipic pentru foarte mulți români care reclamă tăieri ilegale de lemne din păduri, sau transportul unor cantități importante de material lemnos fără documente legale.

Maria H. din Albac a fost amendată cu 4.000 de lei, de către polițiștii de la Postul de Poliție Albac pentru apelarea abuzivă la numărul 112 și sesizarea unei stări de fapt false.

Femeia a constatat că, peste noapte, în data de 15 noiembrie 2022, în apropiere de casa ei, din pădure a fost scoasă cantitatea de 50 de metri cubi de lemne, care a fost depozitată la marginea drumului.

La prima constatare, în pădure erau mai multe cioate nemarcate, care atestau tăierea ilegală a arborilor.

A fost amendată cu 4.000 de lei

În sentința Judecătoriei Câmpeni, judecătorul a dispus anularea amenzii de 4.000 de lei, aplicată de polițiști, pe motiv că aceasta a fost abuzivă și că oamenii legii au fost cei care nu și-au făcut treaba.

”A arătat că în dimineaţa zilei de 15.11.2022 a observat cantitatea de peste 50 metri cubi de material lemnos care era depozitat la marginea drumului in locul denumit Dealul Lămăşoi, material pe care il urmărise de câteva zile. Cu aceasta ocazie a observat în zonă şi un număr de 15 cioate nemarcate, astfel că a procedat la apelarea SNUAU 112 şi a solicitat prezenţa la faţa locului a organelor silvice. După un interval de aproximativ o oră de la apelare la faţa locului s-au prezentat agenţii de la Postul de Poliţie Albac, aceştia identificând iniţial circa 4 cioate, dar şi materialul lemnos care era depozitat la marginea drumului. Iniţial agentul de poliţie a plecat de la faţa locului, după care s-a reîntors, la circa o oră, alături de numitul, acesta având asupra sa aparatură pentru fotografiat”, se arată în sentință.

Au refuzat să consemneze furtul de lemne

Femeia le-a mai spus polițiștilor să întocmească un proces verbal în legătură cu comiterea acestei infracțiuni, dar aceștia au plecat de la fața locului ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Din acest motiv, Maria H. a sunat din nou la 112 și a reclamat că polițiștii au plecat fără să constate infracțiunea de furt de materiale lemnos, sesizată inițial.

”După momentul în care s-a procedat la apelarea numărului de urgenţă agenţii de poliţie s-au reîntors la faţa locului, au inventariat arborii întregi depozitaţi la capătul drumului, respectiv 35 de fire şi au adus la cunoştinţa celor doi soţi că se va întocmi dosar penal. Martorul a susţinut că la momentul în care s-au reîntors agenţii păreau supăraţi pe cei doi soţi întrucât iar fi forţat să procedeze la numărarea lemnelor din rampă”, se mai arată în sentință.

Ancheta a fost superficială

Cu privire la acțiunea celor patru polițiști, judecătorul de la Câmpeni a stabilit că aceștia ”nu au realizat o anchetă efectivă creând motive de suspiciune petentei că prin modul în care acţionează sunt favorizate persoanele care ar fi comis faptele ilicite reglementate de legislaţia silvică”.

De asemenea, magistratul a mai stabilit că apelul la 112 nu a fost unul fals, ci unul prin care s-a reclamat un abuz, procesul verbal de contravenție a fost anulat, de către Judecătoria Câmpeni.

Ne puteți urmări și pe Google News