SUA vor susține trimiterea de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina și pregătirea piloților ucraineni pentru a le pilota

SUA vor susține trimiterea de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina și pregătirea piloților ucraineni pentru a le pilota Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Statele Unite declară că vor susține furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă avansate, inclusiv F-16 fabricate în SUA, și pregătirea armatei ucrainene pentru a le pilota.

Un înalt oficial de la Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden a comunicat decizia liderilor G7 din Japonia.

„SUA vor sprijini împreună cu aliații și partenerii noștri instruirea piloților ucraineni în operarea avioanelor de luptă din a patra generație, inclusiv F-16, pentru a consolida și îmbunătăți capacitățile Forțelor Aeriene Ucrainene”, a comunicat oficialul american.

„Pe măsură ce antrenamentul se desfășoară în următoarele luni, coaliția noastră de țări va decide când vor fi trimiși luptătorii, câți vor fi și cine va fi furnizorul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hotărârea SUA va permite altor națiuni achiziționarea de F-16, deoarece trebuie să aprobe legal reexportul de echipamente procurate de aliații săi, potrivit bbc.com.

Reacții la știri

Președintele Ucrainei Volodomyr Zelensky, care de luni de zile a cerut insistent ca avioanele de luptă să-i fie trimise, a declarat că decizia „va întări foarte mult armata noastră pe cer”.

El a catalogat evenimentul ca o „hotărâre istorică” și a adăugat că speră să „discute despre aplicarea practică” a planului dat.

De asemenea, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a reacționat,postând pe Twitter: „Marea Britanie va lucra cu SUA, Țările de Jos, Belgia și Danemar ca pentru a oferi Ucrainei capacitatea de luptă de care are nevoie”.

Danemarca a anunțat despre sprijinul său în formarea piloților, dar nu a confirmat dacă va trimite avioane în Ucraina. Forțele aeriene daneze au 40 de F-16, dintre care aproximativ 30 sunt operaționale.

Cu toate acestea, antrenamentul pentru a zbura cu F-16 va necesita timp. Antrenarea piloților de vânătoare cu experiență pe un avion nou ar putea dura până la patru luni.

Escaladarea războiului

Statele Unite au fost reticente în a livra Ucrainei avioane de luptă moderne, cel puțin pe termen scurt. În schimb, s-a concentrat pe furnizarea de asistență militară pe teren.

O parte din opoziția față de expedierea avioanelor s-a concentrat pe probleme de menținerea din punct de vedere tehnic. Potrivit fostului oficial NATO Jamie Shea, aceste nave aeriene necesită întreținere amplă după fiecare luptă.Unele țări membre NATO și-au exprimat și îngrijorarea că trimiterea de avioane în Ucraina implică o escaladare a războiului, cu riscul unei confruntări directe cu Rusia.

La începutul invaziei rusești pe scară largă, se credea că Ucraina avea aproximativ 120 de avioane de luptă, în principal MiG-29 și Su-27 din epoca sovietică. Totuși, autoritățile susțin  că au nevoie de până la 200 de avioane pentru a egala puterea Moscovei despre care se crede că este de cinci sau șase ori mai mare decât  a Kievului.

 

 

https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional