Poliția Locală folosește ilegal girofarul. Șoferii se dau din calea acestor autoturisme fără să știe că nu sunt obligați

Poliția Locală folosește ilegal girofarul. Șoferii se dau din calea acestor autoturisme fără să știe că nu sunt obligați Poliția locală. Sursa: Facebook/ Poliția Locală Iași

Mulți șoferi s-au întâlnit măcar o dată în trafic cu o mașină de Poliție Locală care avea girofarul aprins. Cei mai mulți șoferi se dau din calea acestui autoturism de frica unei amenzi fără să știe că polițiștii de la Locală folosec în mod ilegal acest semnal de avertizare.

Șoferii au întâlnit fie la sat, fie la oraș cel puțin o dată o mașină de Poliție Locală. Mai mult decât atât, conductorilor auto le este greu să își dea seama care sunt ofițerii Ministerului Afacerilor Interne și cei care sunt angajați în uniforme ai Primăriei. Pe lângă faptul că au uniforme asemănătoare, agenții de la Locală folosesc și practicile polițiștilor.

Mulți dintre ei folosesc ilegal girofarul. Un proiect de lege, care a fost depus recent în Senat, ar putea să includă Poliția Locală printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar cu lumină albastră. În acest moment, doar agenții poliției sau jandarmeriei au dreptul legal de a folosi aceste semnale luminoase și sonore.

Un agent de poliție a fost întrebat dacă are voie să folosească girofarul mașinii. Angajatul primăriei a susținut că în baza legii 155/2010 are acest drept. Legea după care funcționează Poliția Locală prevede că echipajele pot să folosească semnalele sonore și cele luminoase de culoare albastră doar când se află în timpul misiunilor. Această prevedere nu este inclusă în Codul Rutier, fapt ce le poate aduce agenților de la Poliția Locală amenzi între nouă şi 20 de puncte amendă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliția Locală folosește girofarul în mod ilegal

Mai mult decât atât, șoferul poate să rămână fără permisul de conducere trei luni, dar și fără plăcuțele de înmatriculare. Codul Rutier prevede că luminile albastre pot fi folosite doar de autospecialele Ministerului de Interne, ale SPP-ului, SRI-ului sau Penitenciarelor. Acest lucru înseamnă că dacă agenții de la Poliția Locală îți fac semn în trafic să te oprești sau să te dai din drum, nu ești obligat să faci asta.

Bogdan Rodeanu, iniţiatorul legii din Senat, a declarat că șoferii se pot da din drumul Poliției Locale „din bun simț”. „În momentul de faţă, în Codul Rutier nu regăsiţi această obligativitate în ceea ce vă priveşte, ca cetăţean, ca şofer”, a mai spus inițiatorul proiectului de lege.

În același timp, Eugen Tone, președintele Federaţiei Poliţiei Locale, a spus că au existat cazuri în care polițiștii locali au fost opriți în trafic de agenții de la Poliția Rutieră pentru că foloseau semnalele luminoase. „Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”, a declarat  Vasile Zelca, preşedinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, potrivit Observatornews.ro.