Zona de lângă Nova Kahovka, plină de mine plutitoare. Pericol major pentru cetățeni și mediu
- Zinaida Burcă
- 8 iunie 2023, 23:01
Minele spălate de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka reprezintă un pericol pentru zonele inundate din sudul Ucrainei, a informat pe 7 iunie serviciul de presă al organizației internaționale de caritate Care International.
„Zona în care a fost amplasat barajul Kahovka este plină de mine care acum plutesc în apă și reprezintă un pericol imens. În plus, suntem foarte îngrijorați de consecințele catastrofale ale acestei explozii pentru mediu”, a spus Fabrice Martin, șeful Care International din Ucraina.
În special, el a amintit de scurgerea de petrol din regiune și distrugerea terenurilor protejate.
„Cel puțin 150 de tone de petrol s-au vărsat în râul Nipru cu riscul unor scurgeri ulterioare de peste 300 de tone. Acest lucru ar putea duce la dispariția Parcului Național Natural Nijnedneprovski, care are peste 80 de mii de hectare de terenuri protejate”, a spus Martin.
El a cerut partenerilor să sporească sprijinul financiar pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile, precum și pentru a oferi echipamente de salvare a vieților și ajutor în caz de dezastru.
Faptul că terenurile cu mine rusești au fost sub apă, au fost demolate de pâraie și acum aceste mine „plutesc foarte puternic pe toată coloana de apă a Niprului” și explodează periodic, a mai fost raportat pe 6 iunie în centrul de presă al Forțelor de Apărare ucrainene "Sud".
Asistență ONU pentru victimele distrugerii hidrocentralei Kahovskaia
Amploarea catastrofei umanitare cauzate de distrugerea barajului Kahovka din regiunea Herson devine din ce în ce mai evidentă. Miercuri, agențiile umanitare ale ONU și-au dublat eforturile pentru a ajuta civilii răniți. Locuitorii așezărilor afectate sunt evacuați. Potrivit autorităților ucrainene, 17.000 de oameni se află într-o „zonă critică” pe malul de vest al râului Nipru, controlat de ucraineni. Cu doar aproximativ 1.000 de persoane evacuate în zone departe de baraj, majoritatea oamenilor doresc să rămână aproape de casele lor. Una dintre cele mai grave probleme pentru victime este lipsa apei potabile curate.
„Acest atac a pus în pericol mii de vieți, a provocat daune grave mediului și a pus o presiune suplimentară asupra serviciilor de urgență într-o țară care se confruntă deja cu consecințele umanitare ale unui război care se desfășoară de mai bine de un an.”.