Noul ministru de finanțe al Turciei vrea revenirea la economia „rațională”

Noul ministru de finanțe al Turciei vrea revenirea la economia „rațională”Sursa foto: Dreamstime

Numirea lui Mehmet Şimşek a fost interpretată de către analiști ca un semnal că Ankara ar putea relua o politică economică mai convenţională. Turcia va trebui să-și schimbe radical politica economică pentru a reduce inflația galopantă, potrivit noului ministru de finanțe al țării, Mehmet Şimşek, citat de Politico.

„Turcia nu are de ales decât să revină pe un teren rațional” în gestionarea economiei, a declarat Șimşek într-o conferință de presă duminică, după numirea sa în noul cabinet al președintelui Recep Tayyip Erdogan. „Stabilitatea prețurilor va fi ținta noastră principală”, a adăugat Șimşek.

„Reducerea inflației la o singură cifră pe termen mediu este de o importanță vitală pentru țara noastră”.  Țara a văzut prețurile de consum crescând vertiginos în ultimii doi ani, inflația atingând un maxim oficial în ultimii 24 de ani de 85,5% în octombrie. Analiștii independenți susțin că cifrele reale au fost mult mai mari, iar costul bunurilor de bază a devenit o temă politică controversată în cadtul alegerilor prezidențiale. După ce a câștigat un al treilea mandat, Erdoğan l-a numit sâmbătă pe Șimşek în funcția de ministru al Trezoreriei și al Finanțelor, ca parte a unei schimbări a echipei sale la vârf.

Mari planuri pentru relansarea economiei Turciei

Numirea economistului Merrill Lynch, care a ajutat la supravegherea redresării Turciei, după criza financiară globală din 2008, a fost văzută ca un semnal că Ankara ar putea reveni la o politică economică mai convențională. Erdogan a refuzat anterior apelurile de a majora ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației. „Şimşek va merge pe o linie foarte fină”, a spus Aura Sabadus, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

„Numirea sa este o veste bună pentru piețe, dar merită să ne amintim că Erdoğan a concediat deja doi guvernatori adjuncți ai băncii centrale care s-au opus opiniilor sale neortodoxe asupra economiei”, a spus Sabadus. Aceste viziuni concurente ar putea genera mai multe probleme în viitor, a spus Karabekir Akkoyunlu, lector la Scoala de Studii Orientale și Africane din Londra.  „Șimşek a spus că Turcia nu are de ales decât să se întoarcă la motive raționale, dar asta ridică întrebarea de ce au fost iraționale anterior”, a mai declarat demnitarul.