Când trebuie să pună femeile Busuioc sub pernă pentru a își visa alesul. Tradiția pe care o pot respecta doamnele și domnișoarele nemăritate

Când trebuie să pună femeile Busuioc sub pernă pentru a își visa alesul. Tradiția pe care o pot respecta doamnele și domnișoarele nemăritateSursa foto: Arhiva EVZ

În noaptea de dinainte de Bobotează, fetele pot să își pună busuioc sub pernă pentru a își visa alesul. Tradiția spune că toate domnișoarele nemăritate vor afla cine este bărbatul cu care vor rămâne toată viața.

Tradiţia spune că în noaptea de dinainte de Bobotează, fetele trebuie să își pună busuioc sub pernă pentru a își visa alesul. Busuiocul este una dintre plantele cele mai întrebuinţate în descântecele de dragoste şi cele de măritiş.

Fetele trebuie să pună sub pernă crenguțe de busuioc de la preot pentru a afla cine sunt bărbații cu care își vor petrece toată viața. Tinerele îşi leagă de inelar şi un fir roşu de mătase. Pentru a își visa alesul, fetele trebuie să se roage la Dumnezeu.

Doamnele și domnișoarele respectă această tradiție de Bobotează, Sânziene și Sfântul Andrei. Prima ocazie în care fetele își pot visa sortitul este Boboteaza sau Epifania, sărbătorită pe data de 6 ianuarie. Un alt obicei legat de măritişul fetelor tinere este cel al consumării unei turte de făină sărate înainte de culcare. Dacă visezi că un bărbat îţi va aduce apă pentru a-ţi potoli setea, acel bărbat va fi alesul tău, potrivit A3.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Fetele trebuie să respecte mai multe tradiții de Sânziene pentru a afla care este alesul lor. Sânzienele reprezintă şi o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii. Legendele spun că sânzienele sunt fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care se prind în horă dând puteri magice plantelor.

Dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoşi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi tămăduiesc bolnavii. Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele devin asemenea ielelor sau rusaliilor și se răzbună pe cei care nu sărbătoresc în cinstea lor.

În seara din ajunul sărbătorii gospodarii agață cununi de sânziene la colțul dinspre răsărit al casei, iar a doua zi verifică dacă în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/pene de la păsări. De Sânziene, florile prinse în coronițe sau legate în formă de cruce sunt duse la biserică pentru a fi sfințite.

Ne puteți urmări și pe Google News