Gigi Becali a încheiat o afacere de milioane în mijlocul războiului din Ucraina. Patronul FCSB a confirmat cine este cumpărătorul
- Iulia Moraru
- 27 mai 2023, 13:23
În mijlocul războiului din Ucraina, Gigi Becali a finalizat o afacere care i-a adus mai multe milioane de euro, iar cumpărătorul este un important jucător în industria armamentului.
Astfel, Gigi Becali încheie tranzacția de vânzare a fabricii de armament de la Drăgășani către compania americană. Patronul FCSB a confirmat recent că americanii au început să investească în fabrica sa de armament. Potrivit lui, afacerea este deja încheiată. „Am negociat, am încheiat-o. Doar trebuie să facem actele”, a spus Gigi Becali. „Știu sigur că e o companie americană”, a mai spus el.
Ce ofertă a primit Gigi Becali pentru fabrica sa de armament
Becali a primit o ofertă de 13 milioane de euro pentru Uzina Mecanică Drăgășani. Acesta declară că a notificat autoritățile dacă vor să cumpere fabrica. „Dacă vrea statul să dea banii, 13 milioane, o ia statul”, a transmis el, potrivit antena3.ro.
După finalizarea procesului de privatizare în 2004, Gigi Becali a devenit proprietarul a 90,7% din acțiunile societății UM Drăgășani, evaluată la 8.136.460 de lei. Totuși, în 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a obligat pe Becali să plătească 307.000 de euro în calitate de penalități pentru nerespectarea obligațiilor stipulate în caietul de sarcini.
Pentru că latifundiarul din Pipera nu a respectat sentința judecătorească, statul a demarat procedura de executare silită a uzinei, punând în vânzare mai multe active în vederea recuperării datoriei. Până în 2014, s-au făcut patru încercări de vânzare a societății, dar fără succes. În 2015, o companie americană a manifestat interes în preluarea acesteia, însă demersul nu a fost finalizat.
Fabrica de armament este în insolvență din 2012
Fabrica, care a fost implicată în producția de muniție în industria de armament, a intrat în insolvență în 2012 după ce a fost achiziționată de patronul FCSB, Gigi Becali, și Asociația Salariaților. În prezent, fabrica este închisă de mai mulți ani, nu mai are angajați și înregistrează pierderi în loc să producă muniție.
Ministerul Economiei a dorit la începutul anului să se elibereze de activele acestor companii și le-a pus la un preț foarte redus, de doar 89.000 de lei. Situația uzinei din Drăgășani este doar o parte a unei imagini mai mari care reflectă dezastrul în care se află industria națională de apărare, informează jurnalul.ro.