Exclusiv. De ce s-a amânat rotația guvernamentală. Un cunoscut analist politic dezvăluie semnificațiile ieșirii publice a tripletei din fruntea Colaiției

Exclusiv. De ce s-a amânat rotația guvernamentală. Un cunoscut analist politic dezvăluie semnificațiile ieșirii publice a tripletei din fruntea Colaiției

Din analiza conferinței de presă comune a celor trei lideri ai Coaliției PNL-PSD-UDMR se pot trage câteva concluzii importante cu privire la viitorul politicii. Ce răspuns vor primi sindicaliștii din învățământ, care este situația în interiorul Coaliției și al celor trei formațiuni, dar și cât de bine se înțeleg Ciucă, Ciolacu și Kelemen sunt câteva dintre întrebările cărora această scurtă conferință de presă le-au dat răspunsul, potrivit unui cunoscut analist politic.

Conferința de presă a celor trei lideri de partid a reprezentat un moment bine elaborat, atât din perspectiva discursurilor, cât și a prezenței scenice. Coaliția PNL-PSD-UDMR se confruntă cu cea mai importantă criză socială de până acum. Ceea ce, în mod logic, a dus la amânarea unui gest politic, rotația guvernamentală, care ar fi amplificat criza”, consideră analistul politic Dan Andronic.

„Cum ar veni, în armată, incidentul a avut loc în periada în care era în postul de pază Nicolae Ciucă, așa că el trebuie s-o rezolve. Bineînțeles, aici trebuie remarcată abilitatea lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, primul care a lansat ideea amânării rotației guvernamentale până la terminarea grevei din educație.

O analiză rapidă a discursurilor celor trei lideri ne arată că vor adopta o poziție puternică în negocierile cu liderii sindicatelor, în sensul în care nu vor ceda, așa cum s-a întâmplat la precedenta grevă, din vremea guvernării Tăriceanu, când profesorii au obținut o majorare de 12%, după ce au întrerupt cursurile timp de trei săptămâni”, a explicat analistul, care a mai precizat că, „de altfel, acest lucru a putut fi văzut încă din ultimele zile, când premierul Nicolae Ciucă a participat la întâlnirea cu părinții elevilor”.

Ce se poate înțelege din această conferință de presă?

„În primul rând că Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor formează o echipă, dar principala responsabilitate îi revine președintelui PNL.

În al doilea rând, că rotația guvernamentală nu va avea loc potrivit protocolului.

Iar în al treilea rând, că UDMR va rămâne și în viitoarea formulă guvernamentală”, a mai punctat Dan Andronic.

„Ca o concluzie, putem spune că greva profesorilor a venit la momentul oportun, dându-le celor doi lideri politici, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, un răgaz în fața colegilor de partid, care se încinseseră destul de tare în negocierile politice, punând presiune pe cei doi.

Parteneriatul Ciucă-Ciolacu continuă!”, a încheiat analistul politic.