Topul Performerilor în Sănătate. Smaranda Belciug, cercetător Universitatea Craiova: „Lumea ar trebui să-și schimbe părerea despre femeile de știință”

Topul Performerilor în Sănătate. Smaranda Belciug, cercetător Universitatea Craiova: „Lumea ar trebui să-și schimbe părerea despre femeile de știință”

Smaranda Belciug, om de știință, a fost astăzi premiată în cadrul Galei Capital, Top 100 Performeri în Medicină. Smaranda este cercetător la Universitatea din Craiova unde se ocupă cu depistarea anomaliilor în sarcină.

„Bună seara! Mulțumesc pentru nominalizare, mulțumesc pentru premiu. Vreau să mulțumesc familiei, prietenilor și colaboratorilor. Și având în vedere că folosesc inteligența artificială în cercetările mele, ați observat că în ultima perioadă este așa o umbră și multă zvonistică în legătură cu inteligența artificială, vreau să vă spun eu că nu vreau ca ea să mă ajute să scriu și să creez, vreau să mă ajute să fac curat prin casă cât eu lucrez și nu trebuie să vă fie frică de ea, este doar matematică. Analiză matematică și statistică. În încheiere, având în vedere că sunt aici, cu top performeri în sănătate, vreau să vă întreb: cu ce pot să vă ajut? Cu ce pot să ajut domeniile dvs. cu inteligența artificială?” susține Smaranda pe scena Premiilor Capital.

Povestea din spatele acestui cercetător de succes nu este una tocmai fericită. Smaranda Belciug a trecut printr-o experiență, în urmă cu zece ani, care a făcut-o să demareze un proiect ce va sări în ajutorul femeilor însărcinate. Aceasta și-a concentrat toată  cariera pentru a descoperii anomaliile în sarcină. În acest sens, cea mai mare provocare pe care Smaranda a întâmpinat-o, după cum susține ea a fost: „Cea mai mare provocare pentru mine este aceea de a schimba părerea lumii despre femeile din știință. Femeile sunt considerate sentimentale, emotive, subiective, deci, nu prea au cum să strălucească în știință. Președintele Warren Harding a spus despre Marie Curie că exemplifica tot ce este mai bun într- o femeie astfel: „punem la picioarele voastre mărturia acelei iubiri pe care toate generațiile de bărbați s-au obișnuit să o dăruiască femeii nobile, soției neegoiste, mamei devotate”. 

Conf. Dr. Belciug Smaranda

Conf. Dr. Belciug Smaranda

Inteligența Artificială

În aceeași notă, aflăm care este cea mai importantă realizare a unui om de știință, care, de-a lungul timpului a trăit pentru a face bine. „Când vine vorba de sănătate este greu să prioritizezi în funcție de importanță. În cercetările mele legate de Inteligența Artificială am abordat două direcții: diagnosticul și tratamentul cancerului și medicina materno-fetală. Ambele sunt importante. În prezent coordonez un proiect pentru semnalarea anomaliilor congenitale fetale, proiect finanțat de Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării” ne dezvăluie Smaranda Belciug. 

Aflăm apoi, că cel mai important pas în medicină este prevenția. „Un diagnostic timpuriu în medicina materno-fetală permite părinților să cunoască a priori prognosticul copilului lor, riscurile procedurilor la care urmează a fi supus, morbiditatea și mortalitatea pe termen lung, și nu în ultimul rând calitatea vieții. În lume se nasc anual aproape 8 milioane de copii cu anomalii congenitale. Cu toate că o parte dintre acestea pot fi controlate și/sau tratate, totuși 3.2 milioane de copii vor avea dizabilități pe viață. Doar în acest context părinții pot fi consiliați în face alegerea potrivită pentru familia lor. Un diagnostic timpuriu în cancer poate face diferența între viață și moarte. Cea de-a doua decizie poate o să vă pară cel puțin ciudată la prima vedere. Consider că pentru a avea un viitor mai bun trebuie să “aducem” din nou matematica în școli la rangul potrivit” explică medicul.

Puteți urmări Gala aici: Excelența în medicină premiată la Gala Premiilor Capital Top 100 Performeri din Sănătate - YouTube

Ne puteți urmări și pe Google News