Volodimir Zelenski, vizită în Franța. Este a doua oară când liderul ucrainean merge la Paris de la începutul acestui an

Volodimir Zelenski, vizită în Franța. Este a doua oară când liderul ucrainean merge la Paris de la începutul acestui an Sursa foto: EPA

Președintele Volodimir Zelenski se află într-un turneu, în cadrul căruia vizitează mai multe state europene. După ce a fost în Italia, unde l-a întâlnit și pe Papa Francisc, șeful de stat a mers în Germania, iar duminică seara este așteptat în Franța. Este a doua oară în acest an când președintele ucrainean merge în vizită oficială la Paris.

Președintele Volodimir Zelenski este așteptat duminică seara în Franța, la Paris. În cursul zilei, șeful de stat s-a aflat în Germania. Potrivit informațiilor distribuite în spațiul public, Zelenski este așteptat în jurul orei 18:00 (19.00, ora României), la baza aeriană Velizy Villacoublay.

La Paris va fi întâmpinat de premierul Elisabeth Borne și de ministrul de externe Catherine Colonna. Volodimir Zelenski îl va întâlni luni dimineață și pe președintele Emmanuel Macron la Palatul Versailles, spun sursele Le Figaro.

Vizita surpriză a președintelui ucrainean în Franța intervine după cele organizate la Roma, la Vatican și la Berlin în acest weekend. Volodimir Zelenski l-a întâlnit sâmbătă pe Papa Francisc, după întâlniri cu președintele italian Sergio Mattarella și cu șefa guvernului Giorgia Meloni. Duminică, el a fost primit de președintele Frank Steinmeier şi de cancelarul Olaf Scholz la primele ore ale dimineii, iar după-amiază liderul ucrainean a mers la Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi premiul Charlemagne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Volodimir Zelenski, vizite surpțriză în trei țări europene

În cadrul vizitei la Berlin, Volodimir Zelenski i-a cerut cancelarului german să sprijine eforturile mai multor aliați ai Kievului de a livra avioane de luptă pentru a respinge invazia rusă şi a dat asigurări că Ucraina „nu atacă teritoriul rusesc”.

„Nu avem nici timpul, nici puterea de a face acest lucru şi nu mai avem arme pentru a face acest lucru. Pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a explicat Volodimir Zelenski.

Tot în acest an, președintele Ucrainei a fost primit, în luna februarie, la Palatul Elysee, unde a avut o cină de lucru cu Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz, în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a fost deranjată atunci că nu a fost invitată și ea.

Germania, Franța și Italia sunt cele mai mari țări din UE membre ale Grupului Celor 7, ce reunește cele mai puternice economii democratice din lume. Întâlnirile lui Volodimir Zelenski cu liderii acestor țări ar putea avea legătură și cu pregătirea summitului NATO din iulie, când Ucraina vrea să primească unele garanții de securitate și un angajament ferm că va adera la NATO după război, potrivit Le Figaro.