Scenariul din filmul Lupul de pe Wall Street s-a repetat în România. Procurorii DIICOT vorbesc de un prejudiciu de 89 de milioane de euro

Scenariul din filmul Lupul de pe Wall Street s-a repetat în România. Procurorii DIICOT vorbesc de un prejudiciu de 89 de milioane de euroDIICOT. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Procurorii de la DIICOT au desfășurat șase percheziții imobiliare la persoane care sunt acuzate de comiterea infracțiunii de înșelăciune, cunoscută sub numele de ”investment fraud”. Dosarul penal este anchetat la nivel european de către Europool.

Grupare de criminalitate organizată, care lucra după scenariul filmului ”Lupul de pe Wall Street”, cu Leonardo Di Caprio, a făcut zeci de mii de victime, prejudiciul estimat fiind de 89 de milioane de euro.

Din primele informații furnizate de DIICOT, acțiunile au avut ca scop destructurarea unui grup infracțional organizat, care a pus bazele mai multor centre de asistență telefonică implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

Procurorii germani au asistat la percheziții

Activitățile au fost desfășurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Germania.

Concomitent, au fost efectuate percheziții domiciliare în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST.

”În cauză, s-a reținut că, în perioada 2017-2020, un grup infracțional organizat a înființat mai multe centre de asistență telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane vătămate. Până în anul 2020, grupul infracțional a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro. Persoanele vătămate au fost induse în eroare și determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online, controlate de membrii grupului infracțional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiții, sumele de bani fiind colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor”, susține DIICOT.

Investiții mici cu promisiuni mari

Pentru a acționa ”ca la carte”, infractorii au amenajat un call center de unde dădeau mii de telefoane în fiecare zi, aceștia fiind în permanentă căutare de noi victime.

”Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească inițial sume mici, cuprinse între 200 și 250 de euro, pentru care urmau să obțină profituri ridicate. Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obținerea unor profituri mai mari decât cele prezentate inițial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani”, mai susțin procurorii DIICOT.

Angajați din mai multe state

Angajații de la aceste centre de asistență telefonică erau din Nigeria, Algeria, Bangladesh, Liban, Israel, Angola sau Cuba.

”Aceștia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de către organele de urmărire penală. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unități de stocare a datelor și sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari”, se mai arată în documentele DIICOT.

Cu ocazia activităților desfășurate, două persoane urmărite internațional au fost identificate și arestate.