Viorica Dăncilă, interviu pentru o publicație celebră din Polonia: Ucraina ar trebui să devină membră a NATO

Viorica Dăncilă, interviu pentru o publicație celebră din Polonia: Ucraina ar trebui să devină membră a NATO Viorica Dăncilă Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Într-un interviu acordat pentru Onet, Polonia, Viorica Dăncilă  a vorbit despre cum ar trebui să se încheie războiul din Ucraina spunând că discuțiile de pace ar trebui să înceapă cât mai curând posibil.

România are datoria să ofere Ucrainei sprijin umanitar și să facă tot ce este necesar pentru a asigura transportul cerealelor din Ucraina către țările din Orientul Mijlociu și Africa. Dar este și mai mare datoria noastră să ne protejăm cetățenii și să nu-i punem într-o situație dificilă. Nu putem acționa împotriva intereselor lor, spune fostul premier al României Viorica Dăncilă.

O astfel de convingere a fost exprimată în interviu acordat pentru Onet de fostul premier al României, Viorica Dăncilă.

„Am auzit că există discuții în întreaga lume despre posibile negocieri de pace, dar puțini lideri mondiali vorbesc despre pace. Și să nu uităm că acest război, în afară de cele mai evidente pierderi de vieți omenești și catastrofe economice, a adus o criză în Uniunea Europeană. Desigur, condamn atitudinea conducerii ruse, dar cred că trebuie să aducem părțile interesate la masă pentru a vorbi despre pace, spune Dăncilă pentru onet.pl.

Viorica Dăncilă: „Este crucial să se respecte suveranitatea fiecărui stat”

„Este firesc ca Ucraina să dorească să fie protejată de o alianță militară”, adăugând că, după război, Ucraina ar trebui să devină membră a NATO. Cu o singură avertizare: dacă toate țările Alianței sunt de acord cu asta. „Aderarea Ucrainei la NATO în timp ce războiul este încă în desfășurare ar putea însemna că Alianța intră în război în temeiul articolului 5. Și acesta ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial”.

Ea mai susține că, deocamdată, nu există un consens în cadrul NATO cu privire la admiterea Ucrainei în Alianță: „Acum avem o divergență de opinii în acest sens, așa că trebuie să ajungem la un consens. Pentru a răspunde în mod corespunzător provocărilor de securitate din regiune, avem nevoie de unitatea țărilor din Europa Centrală și de Est”. ”Consider că negocierile de pace ar trebui să fie primul punct de pe ordinea de zi a Summitului de la Vilnius. Trebuie să se decidă ce pași trebuie făcuți pentru a obține pacea”, argumentează ea.

Ucraina ar trebui să fie în NATO. Dar mai întâi trebuie să vorbim despre pace

Dancila recunoaște ca înțelege situatia Ucrainei. „Este perfect firesc ca Ucraina să dorească să fie protejată de o alianță militară. Pentru ce este această unitate? Unitatea și solidaritatea acestor țări este importantă mai ales în fața amenințării pe care o reprezintă Rusia. Și este important pentru întărirea în continuare a flancului estic al NATO, pentru că avem interese comune în acest domeniu, spune Dăncilă.

Consider că negocierile de pace ar trebui să fie primul punct de pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius. Dăncilă nu exprimă poziția oficială a României, ci mai degrabă convingerea unei părți a elitei țării, care se teme de destabilizarea în continuare a regiunii și, eventual, de un conflict în Republica Moldova și de alte probleme cu cerealele ucrainene.

Cu privire la inițiativa Chinei, Dăncilă spune: „Cred că este important ca China să fie implicată în acest proces. Nu trebuie să le respectăm planul în 12 puncte, dar este un început bun să vorbim despre soluții ulterioare. Nu trebuie să uităm că, alături de SUA, China este o putere economică globală. De aceea ne dorim ca toate părțile interesate să stea la masa negocierilor”.

Dăncilă justifică această abordare spunând că războiul din Ucraina este doar o parte a unui ansamblu mai mare de schimbări și crize globale: „Acest război nu este singura criză cu care ne confruntăm. Există o mulțime de alte crize: criza energetică, criza alimentară. Trebuie să venim cu soluțiile potrivite pentru toți, dar nici măcar UE nu are întotdeauna răspunsuri gata făcute. Așa că mă întorc la primul meu gând că trebuie să recurgem la diplomație pentru a da o șansă negocierilor de pace” (...).

Cuvintele despre necesitatea discuțiilor și prezența tuturor părților interesate fac ecou discursului lui Emmanuel Macron din decembrie anul trecut, când a declarat că Rusia ar trebui să piardă războiul, dar nu trebuie umilită.

Dăncilă: Sunt de acord cu abordarea lui Macron

Mesajele despre necesitatea discuțiilor și prezența tuturor părților interesate fac ecou discursului lui Emmanuel Macron din decembrie anul trecut, când a declarat că Rusia ar trebui să piardă războiul, dar nu trebuie umilită.

Fostul premier s-a declarat de acord cu aceasta abordare: „Nimeni nu trebuie umilit. Respectul generează respect și ar trebui să fie respectate toate puterile și statele internaționale. Vreau să precizez că sunt de acord cu afirmația președintelui Macron că Rusia nu trebuie umilită dacă s-a referit la a nu umili cetățenii ruși obișnuiți care sunt împotriva războiului”.

După cum mai adaugă ea, „statul nu este niciodată reprezentat de o singură persoană. Este posibil ca o națiune să nu fie de acord cu liderul ei, dar, din păcate, nu are puterea de a schimba această situație”. „În trecut în România am avut astfel de probleme cu dictatorul nostru. De aceea spun că nu trebuie să umilim întreaga națiune pentru deciziile proaste ale liderului său, Vladimir Putin” (...)

Despre criza cerealelor: „Trebuie să arătăm solidaritate cu Ucraina, dar nu în detrimentul cetățenilor noștri”

În opinia fostului premier, interesele cetățenilor români - în acest caz a fermierilor - sunt cele mai importante pentru politicienii români: „Eliminarea tarifelor vamale, eliminarea controalelor sanitare și faptul că cerealele puteau fi vândute pe piețele din aceste cinci țări, în timp ce scopul coridorului era doar tranzitul pentru a livra cereale în Orientul Mijlociu și Africa, a fost, în opinia mea, un mod profund defectuos de a face față acestei probleme”, spune fostul premier al României.

Acțiunile întreprinse recent de Comisie anunțând că, în consultare cu statele, se vor elabora masuri preventive, s-au îndreptat tot mai mult in direcția sugerată de Dăncilă. O soluție provizorie a fost convenită vineri, când Comisia a convenit să interzică importurile din Ucraina în cinci țări afectate de anumite tipuri de cereale - cereale și semințe oleaginoase.

Consider că cele cinci țări din Europa Centrală și de Est trebuie să prezinte o abordare comună. Nu să mă opun Comisiei Europene, ci să am grijă de propriile mele interese”, conchide Viorica Dăncilă în interviul pentru onet.pl.