PSD a propus eliminarea admiterii la liceu prin examen suplimentar. Dezbaterile pe Legile Educației au loc până pe 27 aprilie
- Mihai Soica
- 20 aprilie 2023, 08:41
Printre sutele de amendamente depuse la Legile Educației, câteva se referă la eliminarea examenului de admitere în liceu, dorit de ministrul Ligia Deca. Dezbaterile pe Legile Educației au început miercuri, 19 aprilie, și vor ține până pe 27 aprilie.
Partidele care vor dezbate, joi, în Parlament, Legile Educației Naționale au depus sute de amendamente, printre care și unele privind eliminarea examenului suplimentar de admitere la liceu.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a propus ca la admiterea în liceu să fie organizat un examen de admitere pentru 60 la sută dintre locurile scoase la concurs.
USR a propus eliminarea completă a examenului de admitere în liceu, invocând diferențele care se vor crea între elevii care învață în mediul rural, și cei din mediul urban.
”Admiterea în învățământul liceal se realizează pe baza rezultatelor obținute în urma evaluării prevăzute la alin. (1), prin repartiție computerizată”.
PSD vrea reducerea procentului la 50 la sută
Printre amendamentele depuse de parlamentarii PSD, peste 800 la număr, se este și cel care se referă la un examen de admitere, dar doar pentru 50 la sută, dintre locurile din liceele vocaționale.
”Unitățile de învățământ liceal pot să organizeze clase de excelență pentru anumite specializări, pentru maximum 50% din numărul total de clase a IX-a aprobat în planul de școlarizare. Admiterea elevilor în aceste clase se face pe baza unor probe de verificare a cunoștințelor conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației și a rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională. Probele de verificare au loc înainte de desfășurarea examenului de evaluare națională și sunt notate cu calificativele Admis / Respins”, se arată în amendament.
Clase de excelență în fiecare școală
La nivelul fiecărei instituții de învățământ, în fiecare an, se poate organiza o clasă de excelență, pentru anumite specializări.
Aceste clase de excelență vor exista, de regulă, la liceele vocaționale, precum cele de muzică, desen și arte plastice sau coregrafie.
PSD a mai propus ca probele de verificare a cunoștințelor să fie standardizate și unice la nivel național, fiind elaborate sub coordonarea Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare, pe baza programei școlare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.
Locurile care vor rămâne libere se vor ocupa în funcție de mediile elevilor, în funcție de repartiția computerizată, informează Edupedu.