Cum reușește Big Pharma să mențină prețurile medicamentelor atât de ridicate
- Iuliu Vlădescu
- 11 aprilie 2023, 20:34
Banii și trucurile avocățești ucid orice fel concurență. Firmele de medicamente generice spun că Big Pharma a acaparat și sălile de judecată. Concurența liliputană spune că uriașul este ca un „animal de pradă”. Iar Comisia Europeană a vrut să pună piciorul în prag, dar și l-a rupt.
„Cartelul” „Big Pharma” este guvernat de un sistem complex de reguli, care elimină orice fel de concurență și țin la distanță toți concurenții producători de medicamente generice, care oferă produse mult mai ieftine, scrie Politico.
Cum funcționează „cartelul”
Aceste medicamente generice conțin aceeași substanță activă precum produsul farmaceutic original. Acestea trebuie să păstreze aceeași formă de dozare pentru tratarea aceleiași afecțiuni precum medicamentul de referință.
Exclusivitatea pe piață și protecția datelor – concepute pentru a oferi companiilor farmaceutice șansa de a recupera investiția pentru un nou produs – sunt exploatate de unele mari companii farmaceutice pentru a ține concurenții departe de piață, cu mult peste perioada legală de 15 ani, spun reprezentanții producătorilor de medicamente generice.
Big Pharma respinge acuzațiile
Big Pharma neagă cu fermitate acuzațiile dar, într-un raport din 2009, Comisia Europeană a subliniat necesitatea unei aplicări mai stricte a legilor concurenței pentru a preveni concurența neloială. Cu toate acestea, aproape nimic nu s-a schimbat, spune Politico. Acum, proiectul de revizuire a legislației farmaceutice a UE arată faptul că instituția se pregătește să pună capăt acestor practici.
AbbVie, de exemplu, a solicitat peste 250 de brevete pentru medicamentul lor pentru artrită Humira în SUA. Producătorii de medicamente rivali care au lansat versiuni generice ale medicamentului s-au găsit împiedicați de instanțe. Așa că, deși medicamentul a fost lansat în 2003, primii concurenți vor intra pe piață abia anul acesta, nu în 2018.
Trucuri în sala de judecată
Patentele suplimentare pot fi contestate în instanță. Dar „distracția” nu se oprește aici. Tocmai când se pare că o provocare ar putea reuși, unele mari companii farmaceutice complică lucrurile depunând cereri de brevet suplimentare la Oficiul European de Brevete. Fiecare dintre aceste așa-numite brevete sunt legate de brevete secundare, cum ar fi un proces de fabricație, și oferă aceeași durată de protecție.
În timp ce brevetul principal pentru un medicament acoperă compoziția sa chimică, există o gamă întreagă de tretipuri pe care companiile le pot utiliza pentru a întârzia poroducția genericelor.
Desișul de brevete rezultat, așa cum este numită strategia Big Pharma, crește protecția juridică pe care rivalii doresc să o conteste în instanță, făcând demersul mai riscant și mai costisitor. Practica este obișnuită: un medicament pentru artrită, Enbrel, care este vândut de Amgen în SUA și de Pfizer în Europa, ar putea avea protecție de 37 de ani pe piața americană.
EFPIA spune: Oficiul European de Brevete are standarde înalte și nu oferă brevete fără temei. În plus, procesele brevetate nu împiedică firmele de medicamente generice să producă medicamentul; trebuie doar să găsească o altă modalitate de a face asta.