Razboi în Ucraina - ziua 396. Putin a anunțat că va trimite rachete nucleare în Belarus. Noroiul ține cele două armate departe una de cealaltă

Razboi în Ucraina - ziua 396.  Putin a anunțat că va trimite rachete nucleare în Belarus. Noroiul ține cele două armate departe una de cealaltă Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Raportul Statului Major al armatei Ucrainei anunță că au fost lichidați 760 de soldați ruși și mercenari Wagner. De asemenea, au fost distruse șase tancuri și 11 blindate, șapte sisteme de artilerie, precum și 19 camioane cisternă sau de transport.

Noroiul din Ucraina a îngreunat luptele directe de pe fronturile din estul țării. La Bahmut, rușii au bătut pasul pe loc, așteptându-se la o contraofensivă majoră, în zonă fiind grupate cinci brigăzi ucrainene, cu un total de 78.000 de soldați.

Soldații din detașamentul „Furtuna” al Brigăzii 5 din Corpul 18 armată al Rusiei, au postat un clip pe care l-au postat pe Telegram.

Militarul cel mai mare în grad susține că timp de două săptămâni detașamentul a fost sub foc deschis de artilerie și a suferit pierderi uriașe, din 500 de oameni, au mai rămas în viață doar 56. A fost eliminat și comandantul companiei.

De partea cealaltă, Rusia a prezentat un bilanț al ultimelor 24 de ore.

”În direcția Donețk, peste 155 de militari ucraineni, trei vehicule blindate de luptă, cinci autoturisme și un obuzier D-30 au fost distruse ca urmare a operațiunilor active ale unităților și artileriei din cadrul grupării de luptă din sud”, a declarat un oficial de la Moscova.

Polonia crește masiv producția de obuze

”Polonia va crește semnificativ producția de obuze de artilerie pentru Ucraina”, a anunțat prim-ministrul Tadeusz Morawiecki.

Potrivit BBC, producția de obuze se va ocupa compania de stat poloneză, producătoare de armament, Dezamet.

Moravetskyi le-a spus jurnaliștilor că guvernul intenționează să facă noi comenzi de muniție pentru întreprindere. Acest lucru va face posibilă crearea a câteva mii de locuri de muncă suplimentare la instalațiile fabricii și acoperirea parțială a nevoilor Forțelor Armate.

Dezamet, care produce muniție pentru artilerie, mortare și lansatoare de grenade, este una dintre cele peste 50 de întreprinderi ale grupului PGZ care produc arme.

Apar primele informații după vizita lui Xi

La patru zile de la plecarea din Rusia a președintelui Xi Jinping, apar primele informații, în presa de la Moscova, care arată că discuțiile nu au fost atât de prietenești cum se pare.

Astfel, Xi a refuzat să se întâlnească cu primarul Moscovei și nu a mers la grădina zoologică, deși avea în program acest lucru. Mai mult, președintele Chinei trebuia să se întâlnească membrii Partidului Comunist, dar totul a fost anulat.

În plus, în presa de la Moscova au apărut informații din care rezultă că Putin nu a discutat despre misiunea de mediere a Beijing-ului, în conflictul ucrainean. De asemenea, discuțiile legate de furnizarea de materie primă, gaze naturale și petrol, în China, au fost lăsate în așteptare.

Rusia așteaptă contraofensiva ucraineană

Voci proeminente din spațiul informațional rusesc se referă din ce în ce mai mult la potențiala contraofensivă ucraineană și la pregătirea populației pentru ce va urma.

Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a subliniat că Statul Major rus este conștient de faptul că Kievul se pregătește pentru operațiuni ofensive și că se iau decizii în acest sens.

De asemenea, un important blogger rus a afirmat că actorii politici și militari de la Kiev diseminează dezinformări cu privire la planurile unui atac ucrainean spre regiunea Belgorod, pentru a atrage trupele rusești în zonele de frontieră și a permite trupelor ucrainene să lanseze atacuri în alte sectoare ale frontului, reluând parțial avertismentele anterioare ale finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, cu privire la o ofensivă ucraineană asupra regiunii Belgorod.

Rusia a anunțat că trimite arme nucleare în Belarus

Președintele rus, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va trimite în Belarus arme nucleare, ca răspuns la decizia de a militariza rapid flancul estic al NATO.

”Nu este nimic neobișnuit nici aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani. De mult timp și-au desfășurat armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor lor aliate. Am convenit că vom face același lucru – fără să ne încălcăm obligațiile, subliniez, fără să ne încălcăm obligațiile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare”, a spus Putin.