România și Regatul Unit au semnat un parteneriat strategic. Discuțiile purtate de Bogdan Aurescu cu omologul său britanic
- Andra Puiu
- 23 martie 2023, 16:47
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu omologul său din Marea Britanie, James Cleverly. Cei doi oficiali au semnat Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ministrul român și Cleverly au dezbătut mai multe subiecte.
Bogdan Aurescu se află într-o vizită de lucru în Marea Britanie. Ministrul Afacerilor Externe s-a întâlnit cu omologul său britanic, James Cleverly. Cei doi au discutat despre relația bileterală de parteneriat strategic între cele două țări. A fost pus accentul pe indentificarea unor noi oportunități privind consolidarea legăturii dintre România și Marea Britanie, dar și războiul din Ucraina și consecințele acestui conflict istoric. Aurescu a amintit de caracterul istoric al relației dintre cele două state. În acest context, a fost semnată și Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
„Documentul urmărește, totodată, aducerea la zi a priorităților și viziunii comune în planul cooperării bilaterale, consolidând, în același timp, caracterul strategic al relațiilor dintre cele două state, stabilit pentru prima dată în anul 2003, când cele două ţări au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic”, se precizează în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Cele două state vor desfășura activități împreună în șase domenii. Este vorba de: afaceri externele, apărare și securitate, aplicarea legii, afaceri interne și cooperare în sfera justiției, legături inter-umane, securitate cibernetică, tehnologie și amenințări hibride și promovarea comerțului, a investițiilor și a antreprenoriatului.
Românii din Marea Britanie, un subiect din discuția dintre Aurescu și Cleverly
Ministrul român a subliniat că cele două state pot colabora mai bine în ceea ce privește domeniul economic, mai ales, în privința schimburilor comerciale, care au valorat aproximativ 3,6 miliarde de euro în 2022. Aurescu a amintit și de comunitatea românească din Regatul Unit, care are un rol important în această relație bilaterală. Este vorba de aproximativ 1,2 milioane de români care locuiesc în Marea Britanie. Oficialul român a pus accentul pe interesele comunității române, dar și pe eforturile ca elevii români să poată urma cursurile unei școli în limba română.
„Comunitatea românească este o comunitate vibrantă, foarte bine integrată din punct de vedere socio-economic, cu o contribuție substanțială la dezvoltarea societății britanice și a relației bilaterale. În acest sens, ministrul Cleverly a arătat întreaga deschidere a autorităților britanice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor și intereselor comunității românești, asigurând că cetățenii români sunt mai mult decât bineveniți în Regatul Unit, fiind apreciați pentru contribuția lor economică și reputația foarte bună”, se mai precizează în comunicat.
Bogdan Aurescu susține condamnarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei
Cei doi miniștri au discutat și în legătură cu războiul din Ucraina și au reiterat condamnarea categorică a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Aurescu a amintit cât de important este ajutorul NATO pentru ca autoritățile de la Kiev să își poată proteja țara. Oficialii au căzut de acord asupra continuării sprijinului acordat Ucrainei, iar cu acest prilej ministrul român l-a invitat pe omologul său să participe la Conferința privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea, care va avea loc la București în luna aprilie. România împreună cu Ucraina se vor ocupa de organizarea evenimentului.
Aurescu i-a mulțumit lui Cleverly pentru colaborarea în domeniul securității și apărării, atât în ceea ce privește relațiile dintre cele două țări, cât și în legătură cu ajutorul NATO. Ministrul britanic a promis că aliații își vor intensifica prezența militară la malul Mării Negre pentru ca Rusia să fie descurajată. Aurescu i-a cerut omologului său ca procesul de aderare al Finlandei și Suediei la NATO să fie continuat.
„Secretarul de stat britanic a transmis aprecieri deosebite cu privire la modul în care România și-a exprimat solidaritatea în contextul crizei umanitare din Ucraina, acordând un sprijin consistent și multidimensional statului vecin. Ministrul Cleverly a adresat, în numele Guvernului Regatului Unit, mulțumiri pentru eforturile României în acest sens, aducând reală valoare adăugată eforturilor comunității internaționale de a sprijini Ucraina să facă față agresiunii ruse”.
Situația din Republica Moldova a fost dezbătută
Bogdan Aurescu a prezentat o analiză în legătură cu situația din Republica Moldova și a subliniat că acestat stat se confruntă cu provocări politice, securitare, economice și umanitare din cauza războiului din Ucraina. În același timp, șeful diplomației române a punctat cât de important este sprijinul internațional pentru Chișinău pentru ca procesul de reformă să nu fie oprit. Ministrul a amintit și de Moldova Support Platform, formatul lansat în urmă cu un an de către Aurescu și omologii săi din Germania și Franța.
Cei doi miniștri au discutat și despre situația din Georgia și au fost de acord în privința importanței parcursului europen al acestui stat. „Ministrul Aurescu a prezentat eforturile pe care le face România la nivel bilateral și multilateral, inclusiv în cadrul NATO și al UE, cu referire inclusiv la contribuția la misiunea UE de monitorizare - EUMM Georgia. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a informat asupra faptului că România, prin Președintele Klaus Iohannis, va găzdui în a doua parte a anului Summitul Inițiativei celor Trei Mări și Forumul de Afaceri al Inițiativei, care contribuie la dezvoltarea regională și creșterea interconectivității strategice”, se mai precizează în comunicat.