Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Ben Wallace. Noi trupe NATO vor fi aduse pe Flancul Estic

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Ben Wallace. Noi trupe NATO vor fi aduse pe Flancul Estic Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru apărare al Marii Britanii, Ben Wallace. Cei doi au discutat despre siguranța de pe flancul estic al Europei. Noi trupe NATO vor fi aduse în zona Mării Negre.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit miercuri, 22 martie, cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace. Ministrul român a amintit de faptul că Flancul Estic are nevoie de o apărare puternică, fapt cu care Wallace a fost de acord. Oficialul britanic a transmis că Regatul Unit vrea să se implice cât mai mult în această regiune și a spus că va participa la Conferinţa privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaţionale Crimeea, care va fi organizată la Bucureşti împreună cu Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un comunicat de presă în care se precizează că cei doi oficiali au discutat și despre cooperarea bilaterală în ceea ce privește apărarea în interiorul NATO, iar accentul a fost pus pe stabilitatea și securitatea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina. Aurescu a călătorit în Marea Britanie pentru a se întâlni cu omolgoul său James Cleverly. Cei doi vor semna Declaraţia Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Noi trupe NATO vor ajunge în zona Mării Negre

„Cei doi miniştri au abordat, totodată, aspectele prioritare pe agenda NATO, fiind subliniată de ambele părţi importanţa consolidării în continuare a prezenţei Aliate la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu a evocat exemple concrete de situaţii îngrijorătoare generate de acţiunile iresponsabile ale Rusiei, inclusiv recenta doborâre a dronei SUA în Marea Neagră”, se mai precizează în comunicar. Aurescu a explicat în timpul discuțiilor cu Wallace că doar o apărare puternică pe Flancul Estic ar putea descuraja Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul britanic l-a asigurat pe ministrul român că țara sa se va implica mai mult. În plus, el a evidențiat faptul că reziliența acestei regiuni poate fi crescută doar prin cooperarea constructivă a tuturor țările care au deschidere la Marea Neagră. Aurescu a prezentat toate eforturile pe care țara noastră le-a făcut pentru ca siguranța zonei să fie păstrată. Cei doi au discutat și despre summitul NATO de la Vilnius care va avea loc în acest an. Ministrul de externe a subliniat că este necesar ca deciziile aliaților luate la Summitul de la Madrid, din iunie 2022, să fie implementate. Este vorba de consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare.

Bogdan Aurescu și Ben Wallace, discuții privind războiul din Ucraina

Aurescu și Wallace au discutat și despre războiul din Ucraina și au căzut de acord că țara invadată trebuie ajutată atâta timp cât este nevoie. În plus, de ajutor au nevoie și țările din vecinătatea conflictului, în special Republica Moldova. „Ministrul Wallace a adresat aprecieri deosebite României pentru susţinerea multidimensională acordată Ucrainei, încă de la începutul războiului de agresiune, atât în cadrul bilateral, cât şi din postura de stat membru UE şi NATO, evidenţiind rolul cheie pe care România l-a avut şi îl are, inclusiv prin hub-ul logistic din nordul ţării sau prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene”, afirmă MAE.

În ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova, Aurecu a prezentat o evaluare a situației din țara vecină, dar și a măsurilor pe care România le-a luat pentru a ajuta autoritățile de la Chișinău. Ministrul român a amintit de Moldova Support Platform, formatul lansat de Aurescu alături de omologii lui din Germania şi Franţa. Țara noastră și Marea Britanie se află la conducerea Grupului de lucru privind combaterea corupţiei al acestui format.

Bogdan Aurescu a avut și un mesaj privind legea promulgată de președinta Maia Sandu în legătură cu limba de stat din Republica Moldova. „România salută promulgarea astăzi, de către Președinte Maia Sandu, a legii ce consacră faptul că limba de stat a R. Moldova este limba română. O evoluție f. importantă, întemeiată pe adevărul istoric & care aprofundează comunitatea noastră de limbă, istorie & cultură”, a scris ministrul român pe Twitter.