Atac aerian asupra regiunii Odessa, aflată la puțin peste 200 de km de Republica Moldova

Atac aerian asupra regiunii Odessa, aflată la puțin peste 200 de km de Republica MoldovaOdesa. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe persoane au fost rănite și un bloc de locuințe a fost avariat marți seara în urma unui atac cu rachetă al aeronavelor rusești. Despre aceasta a scris pe Twitter Yurii Kruk, șeful administrației militare al regiunii Odessa. 

“Invadatorii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Odessa. Unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană, dar, din păcate, altele au reușit să lovească. Drept urmare, o clădire de apartamente a fost avariată. Nu sunt morți, dar există răniți”, a scris acesta.

La momentul exploziilor a fost anunțată alertă aeriană în oraș și în regiune.

Maia Sandu: Atâta timp cât Ucraina ne apără, Moldova nu se află în pericol de război

În discursul ținut zilele trecute în Parlamentul de la Chișinău, președintele RM, Maia Sandu, a declarat că atâta timp cât ucrainenii rezistă agresiunii ruse, Republica Moldova este în afara pericolului.

“Nu există niciun pericol de izbucnire a unui război în Moldova cât timp Ucraina rezistă. Vreau să-i asigur pe cetățeni că Moldova nu se află acum în pericol de război. Armata Rusă nu poate ajunge aici cât timp Ucraina rezistă și, în acest fel, apără și Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul și dragostea lor pentru libertate“, a declarat Maia Sandu în Parlament.

Ea a menționat încercările Rusiei, respinse de altfel de Moscova, de a destabiliza Moldova și a amintit că această țară dispune de trupe în regiunea separatistă Transnistria, și va continua să încerce să destabilizeze Moldova “din interior”. În acest context, șeful statului moldovean a lăudat forțele de ordine pentru că au blocat, la protestul partidului pro-rus “ȘOR”, al oligarhului fugar Ilan Șor, acțiunile Moscovei “de a semăna haos”.

Șeful Poliție de la Chișinău spunea într-o conferință de presă că în 12 Martie curent forțele de ordine au reușit să dea peste cap planuri ale unor grupări coordonare de Kremlin, misiunea cărora era să creeze haos la protestul programat în aceeași zi.

“Cu titlu de informație operativă, poliția a fost anunțată despre organizarea de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul RM, în timpul protestelor. (...) Moscova a detașat o persoană care coordonează toate activitățile legate de Chișinău, deci cu care se discută și trasează regulile”, a declarat Viorel Cernăuțanu, șeful Poliției Naționale din Moldova.

Aderarea la UE, mai presus de orice

Maia Sandu a afirmat, în discursul său, susținut patru zile mai târziu în Parlament, că atâta timp cât va fi ea președinte, Moldova va rezista.

“În 2030, Republica Moldova ar trebui să devină membră a Uniunii Europene. Îndemn toate forțele politice să pună aderarea la UE mai presus decât orice interes și să sprijine necondiționat procesul“, a spus Sandu.

Recent, Uniunea Europeană a anunțat că pregătește o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini țara să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, declarase în cadrul unei vizite în Lituania că UE pregătește o misiune civilă sub egida politicii de securitate și apărare comună axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News