Șeful NATO ne sfătuiește să ne pregătim de un război de durată. „Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina”
- Mihai Soica
- 23 martie 2023, 10:08
Într-un interviu acordat pentru un ziar din Marea Britanie, Jens Stoltenberg a precizat care sunt principalele priorități imediate ale alianței Nord Atlantice.
Jens Stoltenberg a spus că Vladimit Putin nu are de gând să facă pace, iar pentru asta Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului, pentru mult timp de acum încolo.
În prezent, Rusia este implicată într-un război de uzurp în Ucraina, și de aceea țările membre NATO trebuie să cadă la un consens cu privire la alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
Șeful NATO a mai mai precizat că Rusia este dispusă să sacrifice viețile a mii de soldați, drept dovadă fiind luptele de la Bahmut, din estul Ucrainei, unde, zilnic, mor mii de oameni pentru ”cîștiguri teritoriale minime”.
Putin nu vrea pace în Ucraina
Alte dovezi că Putin nu vrea pace în Ucraine sunt legate de discuțiile avute de liderul de la Kremlin cu țări aflate pe ”lista neagră” precum Coreea de Nord sau Iran.
”Președintele Putin nu plănuiește pacea, el plănuiește mai mult război. Rusia își mărește producția industrială militară și se apropie de regimuri autoritare precum Iranul sau Coreea de Nord, și altele, pentru a încerca să obțină mai multe arme”, a spus Jens Stoltenberg.
Din acest motiv, SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și alte state occidentale trebuiau să fie pregătite să sprijine Ucraina cu arme, muniție și piese de schimb pe o perioadă lungă de timp.
”Nevoia va continua să existe, pentru că acesta este un război de uzură; este vorba despre capacitatea industrială de a susține efortul de război al ucrainenilor”, a declarat secretarul general al NATO.
Se consumă foarte multe obuze
Potrivit lui Jens Stoltenberg, armata ucraineană consumă zilic între 4.000 și 7.000 de obuze.
”Rata actuală a cheltuielilor cu muniția este mai mare decât rata actuală de producție”, a declarat Stoltenberg.
La începutul acestei săptămâni, membrii UE au convenit să furnizeze Ucrainei un milion de obuze, suficient pentru aproximativ șase luni.
Este posibil ca avioanele F 16 să fie trimise în Ucraina
Șeful NATO nu a exclus posibilitatea ca statele membre să meargă mai departe, trimițând F-16 sau alte avioane occidentale în Ucraina, după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a lansat în februarie un apel emoționant la ”aripi pentru libertate”.
Cu toate astea, Stoltenberg a precizat că decizie oficială în acest sens nu a fost luată la nivel de NATO.
În această lună, Polonia și Slovacia au fost de acord să ofere 17 avioane MiG-29 de standard sovietic, dar numărul total disponibil este mic, potrivit TheGuardian.com.