Tensiunile dintre China și SUA cresc. O navă americană de război ar fi intrat ilegal în Marea Chinei de Sud

Tensiunile dintre China și SUA cresc. O navă americană de război ar fi intrat ilegal în Marea Chinei de Sud SUA și China. Sursa: Pixabay

Tensiunile dintre China și Rusia cresc din ce în ce mai mult. Armata chineză a transmis că o navă de război americană a intrat ilegal în apele din Marea Chinei de Sud

Armata chineză a monitorizat o navă americană care ar fi intrat ilegal în apele din jurul Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud. Beijingul a transmis că este vorba de o navă de război care a fost văzută pe parcursul zilei de joi, 23 martie. În comunicatul emis de armată se precizează că distrugătorul cu rachete ghidate Milius a intrat ilegal în apele teritoriale ale Chinei fără să primească aprobarea guvernului în prealabil.

„Forțele de la fața locului vor menține o stare de alertă ridicată și vor lua toate măsurile necesare pentru a proteja cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea, pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud”, a declarat Tian Junli, un purtător de cuvânt al Armatei Chineze. Oficialii din Statele Unite au reacționat imediat față de acest incident.

SUA a reacționat față de acuzațiile Chinei

Statele Unite au transmis că resping acuzațiile făcute de Armata Chineză. „Declaraţia RPC (n.r. Republica Populară Chineză) este mincinoasă”, a spus purtătorul de cuvânt al Comandamentului indo-pacific al armatei americane. Acesta a mai adăugat că distrugătorul de rachete ghidate Milius desfășoară exerciții de rutină la Marea Chinei de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Statele Unite continuă să zboare, navigheze şi opereze acolo unde le-o permite dreptul internaţional”, a mai spus oficialul american. Armata americană a desfășurat în mod regulat operațiuni în Marea Chinei de Sud. Oficialii din Statele Unite au invocat de fiecare dată „libertatea navigației”. Navele de război au fost trimise în această zonă cu scopul de a contesta pretenţiile chineze asupra insulelor, informează Reuters.

Insulele Paracel din Marea Chinei de Sud se află la o distanţă egală de coastele Chinei şi Vietnamului. Beijingul susține că a fost prima țară care a descoperit aceste insule și consideră că această zonă maritimă aparține Chinei. Totuși, și alte țări riverane au pretenții de suveranitate asupra acestor insule. Este vorba de Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei.