În Statele Unite, Fed împrumută 12 miliarde de dolari sectorului bancar pentru a evita criza

În Statele Unite, Fed împrumută 12 miliarde de dolari sectorului bancar pentru a evita crizaSursa foto. Dreamstime

Banca centrală americană (Fed) permite astfel instituțiilor să onoreze retragerile efectuate de clienții lor. Unsprezece mari bănci americane au venit și ele în ajutorul First Republic, amenințată de faliment.

Joi, 16 martie, Banca centrală americană (Fed) a anunțat că a împrumutat aproape 12 miliarde de dolari (11,30 miliarde de euro) băncilor americane începând de duminica trecută. Acest împrumut face parte din noul său sistem implementat după falimentul Silicon Valley Bank (SVB), pentru a le permite astfel instituțiilor bancare să onoreze cererile de retragere ale clienților lor, scrie Le Monde.

Fed s-a angajat duminică să le împrumute băncilor fondurile necesare, într-o declarație comună cu Departamentul de Trezorerie și cu autoritatea de reglementare bancară, FDIC. Cele trei instituții au prezentat o serie de măsuri menite să liniștească persoanele și întreprinderile.

Tot joi, instituția monetară a mai indicat că, prin programul obișnuit de împrumuturi pe termen foarte scurt, a împrumutat băncilor 152 de miliarde de dolari în cursul săptămânii trecute, față de abia 5 miliarde de dolari în săptămâna precedentă.

În cele din urmă, 142,8 miliarde de dolari au fost împrumutați celor două entități create de autoritățile de reglementare americane pentru a le succeda băncilor Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank, un brand newyorkez închis automat duminică de autoritatea de reglementare americană. S-a închis și o a treia bancă, Silvergate, apropiată comunității criptomonedelor.

Fed încearcă să salveze situația

Joi, First Republic, a 14-a bancă americană după mărimea activelor și aflată în centrul atenției de câteva zile, a fost salvată de unsprezece mari bănci americane. Ele s-au angajat să plătească un total de 30 de miliarde de dolari în depozite. Potrivit băncilor în cauză, acesta este un semn al "încrederii lor în sistemul bancar" al țării, indică un comunicat de presă comun.

Această acțiune a fost salutată de autoritățile americane, de Ministerul Economiei, de Fed și de două autorități de reglementare financiară, care au estimat într-o declarație separată că gestul "demonstrează rezistența" sistemului bancar.

Împrumutul angajat de Fed i-a majorat bilanțul cu 297 de miliarde de dolari. Un bilanț pe care îl redusese însă din iunie 2022, după ce, în timpul pandemiei de Covid-19, cumpărase titluri pentru a inunda piața cu lichidități și a-i permite să funcționeze în continuare.

Această nouă creștere a bilanțului său ar trebui să atârne în balanță marți și miercuri, în cadrul următoarei ședințe a Fed, când aceasta va decide dacă își va ridica din nou ratele sau nu. Injectarea de lichidități în economie contravine obiectivului său principal actual, care este reducerea inflației. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News