Structura anului școlar 2023-2024 a fost publicată. Prima zi de școală va fi pe 11 septembrie

Structura anului școlar 2023-2024 a fost publicată. Prima zi de școală va fi pe 11 septembrie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației Ligia Deca a semnat recent ordinul privind structura anului școlar 2023-2024, ce aduce cu sine modificări importante.

Prin urmare, viitorul an școlar va începe pe data de 11 septembrie 2023, nu mai devreme cu s-a vehiculat până acum, în timp ce cursurile se vor încheia pe 24 iunie 2024. De asemenea, o modificare importantă va fi aceea că vacanța de primăvara va include sărbătorile pascale.

Săptămâna de vacanţă va fi la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie - 3 martie 2024.

Noua structura a anului școlar 2023-2024

A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanța de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ordinul prevede:

  • durata cursurilor: 36 de săptămâni
  • data începerii cursurilor: 11 septembrie 2023
  • data încheierii cursurilor: 21 iunie 2024
  • săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
  • desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Programele se vor desfășura în intervale de cursuri diferite.

Ordinul va fi disponibil, în formă integrală, pe site-ul Ministerului Educației, după publicarea în Monitorul Oficial”, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației.

Vacanța de Paște, subiect de discuție

Vacanța de Paște a fost un puternic subiect de discuție, după ce s-a propus ca aceasta să nu fie în perioada sărbătorilor, deoarece Paștele Catolic și cel Ortodox pică anul viitor la o distanță mare unul de celălalt, iar astfel elevii ar fi trebuit să fie în vacanță prea mult timp.

În plus, dacă se favoriza majoritatea ortodoxă şi vacanţa era în mai, modulul 5 de şcoală ar fi rămas foarte scurta, având în vedere că în iunie începe vacanţa de vară.

„Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”, a precizat Ligia Deca.