Sisteme inteligente pentru monitorizarea traficului pe autostrăzi. Șoferii care încalcă regulile, depistați rapid

Sisteme inteligente pentru monitorizarea traficului pe autostrăzi. Șoferii care încalcă regulile, depistați rapidAutostrada Soarelui. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii vor fi monitorizați în trafic, prin intermediul unui sistem complex de supraveghere, iar cei care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați. Noul sistem va fi implementat pe cele trei autostrăzi care pornesc din București, dar și pe DN1.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dorește să implementeze un sistem complex de monitorizare a traficului pe cele trei autostrăzi care pleacă din București, dar și pe DN1. În acest sens vor fi instalate aparate de detecție, camere de supraveghere video, senzori, dar și stații meteo.

În acest sens, compania națională de drumuri a inițiat o licitație pentru atribuirea contractului de montaj a echipamentului de supraveghere a traficului. Acestea vor fi instalate pe autostrăzi, până la Pitești, respectiv Cernavodă, și Ploiești. Valoarea serviciilor de montaj a echipamentelor a fost estimată la peste 110 milioane de lei.

După implementare și punerea în funcțiune, sistemul va permite culegerea unor date generale despre trafic, detectarea șoferilor care încalcă regulile de circulație, dar și emiterea unor avertismente cu privire la pericolele de pe traseu.

„Putem să le considerăm ca fiind niște fire care se montează în asfalt. Permite să văd fluxul de vechicule să îmi dau seama cât de aglomerat este, în special în zona unor intersecții rutiere”, a declarat Mihai Niculescu, director general al Organizației Sisteme Iteligente de Transport,

Cum va funcționa sistemul de monitorizare

Pe Autostrada A3, pe traseul dintre București și Ploiești, pe o lungime de 60 de kilometri, vor fi instalate 20 de aparate care pot determina numărul mașinilor, viteza cu care rulează și distanța dintre ele. Camerele video de monitorizare vor putea identifica inclusiv numerele de înmatriculare ale mașinilor aflate în trafic. Astfel, autoritățile îi vor depista mult mai ușor pe cei care circulă cu viteză, care nu au rovinietă sau care circulă cu gabaritul depășit.

Alte 29 de camere de detecție a incidentelor vor semnala vehiculele oprite, mersul pe contrasens, apariția vreunui pieton, pierderea încărcăturii, fumul, focul sau ceața. Pe lângă acestea vor fi instalate patru stații meteo și 17 camere de supraveghere a traficului. Informațiile culese de aceste sisteme de monitorizare vor fi transpuse pe panouri cu mesaje variabile, astfel încât șoferii să știe la ce să se aștepte pe șosea.

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură atrag atenția că pe șoselele din țară au mai fost implementate sisteme de monitorizare inteligentă, dar că acestea nu sunt integrate și nici folosite la întreaga capacitate.

„Pe toate autostrăzile avem montate camere CCTV cu circuit închis, dar nu se uită nimeni la ele și atunci un operator care nu există nu poate sa vadă un anumit eveniment un accident și nu poate să pună pe toate portalurile VMS relevante restricții de viteză”, a precizat Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructură conform stirileprotv.ro.