Peste 100 de persoane, la un pas de moarte pe munte. Salvamontiștii au făcut eforturi supraomenești

Peste 100 de persoane, la un pas de moarte pe munte. Salvamontiștii au făcut eforturi supraomeneștiSalvamont. Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 100 de persoane au fost la un pas de moarte pe munte. Acestea au fost trimise de urgență la spital, iar salvamontiștii au declarat că numărul oamenilor care sunt în pericol în zonele montante a crescut.

Salvamontiștii au avut sâmbătă 88 de intervenții în urma cărora au salvat peste 100 de persoane din zonele montane. La Dispeceratul Național Salvamont s-au primit sâmbătă 88 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. Ei au declarat că numărul oamenilor care sunt la un pas de moarte pe munte a crescut.

14 apeluri au fost primite de Salvamont Sinaia, urmat de Salvamont Lupeni - 11 apeluri și Salvamont Cluj și Salvamont Caraș-Severin - fiecare cu câte 10 apeluri. 103 persoane au fost salvate, iar 30 au fost transportate la spital.

Peste 33 de persoane au cerut informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile, potrivit Mediafax.

Atenție la ghizii montani falși

Șeful Salvamont România a atras atenția că au apărut mai multe anunțuri pe internet cu excursii organizate de ghizi montani falși. Ei organizează contra cost drumeții pe munte, la care participă zeci de persoane fără experiență. Aceștia acceptă și persoane fără echipament pentru a câștiga bani.

Salvamont turisti blocati bucegi

sursa foto: EVZ

Șeful Salvamont România a declarat că a văzut și grupuri de aproximativ 50 de persoane cu doar 2 ghizi. Turiștii care se pierd în drumeții pot suna la 0725 82 66 68 sau la 0-salvamont. Un ghid montan a explicat cum trebuie să se echipeze oamenii pentru a urca pe munte și la ce detalii trebuie să fie atenți.

„În primul rând informați-vă de condițiile meteo dar și să aveți informații despre traseul abordat. Mai apoi, pe traseu trebuie neapărat să nu mergeți singuri, pentru a avea un ajutor în caz de accidentare sau orice alt incident. Nu trebuie să vă supraestimați capacitatea fizică pentru a nu interveni epuizarea atunci când nu trebuie. De asemenea o altă regulă de aur este utilizarea echipamentului pentru anotimpul rece. Trebuie să învățați și să-l folosiți. În plus, trebuie să dați de știre că plecați, unde plecați și când. Mereu trebuie luată o marjă largă de timp de venit înapoi, de pe traseu”, precizează Vali Catargiu.

Ne puteți urmări și pe Google News