Vrei să faci drumeții? Ăsta e ghidul tău pentru echipament și pregătire

Vrei să faci drumeții? Ăsta e ghidul tău pentru echipament și pregătire

Orice drumeție are nevoie de un echipament corect. Dar care sunt criteriile care stau la baza unui echipament de drumeție corect? Care sunt cele mai importante elemente de echipament de munte? Pe cine ar trebui să întrebi? Unde găsești cele mai bune și accesibile echipamente? Cantitatea de informații pe care un drumeț începător trebuie să o digere poate fi copleșitoare la început.

Emunte.ro oferă 12 dintre cele mai utile sfaturi pe care le poate primi cineva aflat în căutarea primelor sale drumeții.

Împrumută echipamentul de la prieteni înainte de a-l cumpăra

Nu te avânta să cumperi un lucru de care nu ești sigur că vei avea nevoie. Este bine să încerci înainte câteva elemente de echipament pentru a afla ce ți se potrivește cu adevărat. Există, însă, și piese de echipament pe care nu este recomandat să le împrumuți de la alții, cum ar fi primele două straturi de haine sau bocancii de drumeție. În primul rând, piciorul tău are o anumită mărime, care nu se potrivește întotdeauna cu cele ale prietenilor tăi. În al doilea rând, o pereche de bocanci purtați sunt mai confortabili decât este o pereche nouă la început, fapt ce te poate înșela în alegerea pe care o faci.

Folosește ceea ce deții deja înainte de a cumpăra

Uită-te în dulap și în debaraua cu articole sportive. Ai putea folosi pe munte multe lucruri pe care le deții deja. După câteva drumeții vei ști exact care sunt lucrurile de care mai ai nevoie și în care merită să investești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cumpără echipamentul din magazinele cu  o bună politică de returnare a produselor

Cumpără produse din acele magazine care au o bună politică de returnare. Motivele sunt simple. În primul rând, dacă nu ești mulțumit de calitatea produsului sau consideri că ai comandat altceva decât ai primit, poți trimite produsul înapoi. În al doilea rând, astfel de magazine sunt, de obicei, și cele mai serioase de pe piață, deoarece încearcă să preîntâmpine problemele legate de calitatea produselor sau de modul defectuos de expediere.

Stabilește un buget anual de achiziție a echipamentelor

Stabilește-ți un buget anual de achiziție a echipamentelor (spre exemplu, 1.000 de lei). În acest fel nu vei cumpăra tot echipamentul deodată, atunci când ești un montaniard începător, și vei ști, cu timpul, cum să faci cele mai bune alegeri.

Mergi în drumeție cu un prieten și încearcă echipamentul său

Mergi în drumeție cu montaniarzi mai experimentați și încearcă diferite elemente componente ale echipamentului lor. Ei îți vor spune mai multe lucruri despre echipamentul de munte și îți vor vorbi din experiență, fapt ce te poate ajuta să iei cele mai bune decizii.

Cumpără echipamente second hand

Magazinele second hand pot fi un adevărat colț de rai pentru iubitorii echipamentelor montane. Unele magazine comercializează, spre exemplu, jachete de munte impermeabile pe care le poți cumpăra cu 40-50 de lei, în timp ce produse similare sunt vândute cu 500 de lei în magazinele de profil, noteaza emunte.ro.

Vinde echipamentul vechi pentru a avea bani de echipamentul nou

După ce acumulezi puțină experiență, știi care sunt lucrurile de care ai nevoie și care sunt cele pe care te-ai grăbit să le cumperi, fără să fie la fel de folositoare. Vinde produsele care nu-ți plac și folosește banii pentru a cumpăra echipamentul potrivit.

Nu cumpăra echipamentul de munte din bazar

Cele mai bune echipamente de munte sunt vândute de magazinele specializate în astfel de produse. Nu te lăcomi la prețurile derizorii din bazar sau din alte centre comerciale (precum Dragonul Roșu), mai ales atunci când cumperi haine, bocanci sau corturi de expediție.

Informează-te temeinic înainte de a cumpăra

Prețurile mari nu înseamnă întotdeauna și calitate de top. Învață să citești specificațiile tehnice ale produselor și să le compari în funcție de acest criteriu. Abia apoi vei ști dacă un produs merită sau nu banii pe care intenționezi să-i cheltuiești pentru a-l achiziționa.

Cumpără echipamentul în extrasezon

Prețurile echipamentelor montane (și sportive, în general) sunt mai ieftine în extrasezon. Spre exemplu, vara găsești echipament de schi la prețuri derizorii. Dacă știi că vei merge la schi la iarnă și ai nevoie de echipament, cumpără-l acum.

Acordă o mare atenție greutății echipamentului

Cu cât echipamentul pe care îl achiziționezi este mai ușor, cu atât va fi mai confortabil pe munte, în timpul drumețiilor.

Îmbunătățește constant echipamentul

Pe măsură ce afli care sunt lucrurile de care nevoie cu adevărat în timpul drumețiilor, îmbunătățește echipamentul, cumpără produse mai performante și bucură-te de timpul petrecut pe munte.