HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 4,5 martie 2023. Alimentația intuitivă

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 4,5 martie 2023. Alimentația intuitivă

Supraveghează-ţi, în acest weekend, cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investeşti utopic în propria imagine.

4,5 martie

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 4 martie s-au născut: Antonio Vivaldi, Margaret Osborne Du Pont, Miriam Makeba, Carl Baxter Collins, Chris Rea, Jim Clark, Gabriel Gafiţa. Pe 5 martie s-au născut Henric al II-lea, Heitor Villa-Lobos, James Madison, Rosa Luxemburg, Rex Harrison, Pier Paolo Pasolini, Elaine Page, Andy Gibb, Aurică Beldeanu, Radu Stanca.

 

 

În calendarul creştin-ortodox pe 4 martie sunt Sfinţii de santinelă în eternitate: Gherasim de la Iordan, Pavel şi Iuliana sora lui. Este sâmbata lui Sf. Teodor Tiron – pomenirea morților. Pe 5 martie în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Conon din Isauria, Conon Grădinarul, Iraida şi Marcu Pustnicul.

 

 

Dar, în “Kalendar”, pe 4 martie este a patra babă, pe nume Ileana, sau Lia. Dacă este timp frumos şi ţi-ai ales baba această, trebuie să ştii că vei fi plăcut tot anul, va fi armonie şi belşug în familie! Pe 5 martie este a cincea babă: Cosânzeana, Joiana sau Rebi. Cine îşi alege această babă şi se adevereşte, adică este timp frumos toată ziua, poate speră să arate mai bine, „mai ţanţoş”, tot anul.

 

 

Pentru generaţia mea, 4 martie poate să însemne doar un singur lucru: amintirea teribilului cutremur din 1977, de la ora 9 şi 22 de minute, seara. Cele 55 de secunde fatale, pentru mulți români!

 

Parcă a fost ieri! Nu aş vrea să dau curs amintirilor, sunt prea puternice şi bunul Dumnezeu m-a blestemat cu darul să nu uit nimic, să am memorie “cinematografică” – vă sperie destul pe la tv și unul și altul, au trecut 46 de ani, hai să facem convenția că o să mai treacă 46 de ani fără să moară nimeni în cutremur! Așa să ne ajute Dumnezeu! Este weekend, perioadă de relaxare și distracție, așa că să vorbim despre… altceva!

 

Despre ce să scriu? Despre bătrânii germani care sunt dați afară din azile, ca să fie înlocuiți cu migranții musulmani? Nu, nu este politic corect și îmi amărește sufletul. Despre cele două milioane de minori ucrainieni împărțiți ”frățește” între ruși și occidentali? Nu, nu este politic corect și îmi amărește sufletul. Despre afacerile necurate ale membrilor guvernului, cu date, nume și cifre? Nu, nu este politic corect și îmi amărește sufletul. Despre bazarul nefuncțional de armament din Ucraina? Nu, nu este politic corect și îmi amărește sufletul. Despre corupție, război, cutremure, pandemie etc.? Nu, nu este politic corect și îmi amărește sufletul.

 

Mai bine scriu despre un subiect tratat de Charlotte M. Harkey, dar și de bunul doctor Mercola. Despre alimentație. Este politic corect și nu-mi amărăște sufletul.

 

„Îmi pierdusem complet capacitatea de a avea încredere în mine și în corpul meu”, mi-a spus recent o tânără, reflectând asupra relației ei dificile cu mâncarea și alimentația. Ea își petrecuse atât de mult din adolescență încercând să evite să mănânce anumite alimente și să evite să mănânce „prea mult” din orice mâncare, încât devenise deconectată de la simțul ei intuitiv despre ce, sau când ar trebui să mănânce .

Deși experiența ei a fost mai severă decât a unora – evitarea pe termen lung a atâtor alimente a dus la o tulburare de alimentație și la o recuperare dificilă – mulți dintre noi, la fel ca această tânără, nu sunt siguri cum să ne hrănim cel mai bine. Prea des evităm mâncarea sau ajungem să mâncăm pentru a calma emoțiile negative. Acesta este printre multele motive pentru care oamenii apelează la diete la modă; o rețetă pentru cum să mănânci (fie că este vorba de eliminarea carbohidraților, eliminarea zahărului sau consumul doar de tipurile „potrivite” de cereale) poate părea să ne simplifice viața. Pe termen lung, însă, dieta restrictivă nu este răspunsul.

Nu este vorba că alegerile alimentare nu contează: probabil că apreciezi deja că virtuțile nutriționale ale varzei – vitaminele A , B6, C, K și calciul pentru a numi câteva – sunt superioare celor ale gogoșilor.

Ce vreau să spun exact prin relația pe care o au oamenii cu mâncarea? Adică: cum abordezi și experimentezi mâncarea? O relație sănătoasă cu alimentele permite plăcerea de a mânca, atenția la indiciile fiziologice referitoare la foame și sațietate (de exemplu, senzația stomac plin, amețeli din cauza foametei), consumul unei varietăți de alimente și luarea în considerare flexibilă a diferitelor beneficii oferite de alimente, indiferent dacă aceste beneficii sunt nutriționale sau psihice. Din păcate, mulți oameni nu au o relație sănătoasă cu alimentele, ci aflându-se înrădăcinați într-o cultură a dietei care insistă că atât de multe alimente ar trebui evitate complet. Printre cercetători, această evitare cronică a alimentelor este adesea denumită alimentație reținută sau restrânsă .

Mâncarea restrânsă este o soră conceptuală a dietei. Și anume, presupune reducerea cantității sau a anumitor tipuri de alimente consumate (fie printr-o dietă planificată, sau altfel) cu scopul de a pierde sau menține o anumită greutate. Ocazional, aceste comportamente sunt motivate de sfaturile medicale sau ale furnizorilor de servicii medicale, dar cel mai adesea sunt motivate de preocupări legate de aspect. Mulți oameni trăiesc în societăți fobice care prețuiesc sveltețea și echivalează autocontrolul în privința alimentelor cu virtutea. Astfel, nu este surprinzător faptul că mulți dintre noi ar dori să slăbească și să încerce să o facă manipulând aportul alimentar. Mâncarea restrânsă este rareori eficientă pe termen lung și este predictivă a simptomelor tulburărilor de alimentație. Poate fi o pantă alunecoasă de la reducerea cantității de alimente sau a tipurilor de alimente consumate până la modele de alimentație dezadaptative mai grave.

Când cineva își restricționează mâncarea, de obicei experimentează un sentiment neplăcut de privare. Așadar, restricția alimentară tinde să creeze o hiperconcentrare asupra alimentelor, iar alimentația restrânsă este adesea asociată cu alimentația emoțională . Ce se întâmplă când simți că nu poți avea chipsurile tale preferate? Când ”cedezi” și te hotărăști să te răsfăți, probabil că nu le poți băga în gură suficient de repede. În acest scenariu, încetezi să fii afectat de sentimentele tale de foame și sațietate – dorința ta de a avea ceea ce este interzis este mai importantă. Acest lucru duce rareori la o experiență alimentară satisfăcătoare, dar adesea duce la vinovăție, rușine și remușcări. Cercetătorii care studiază acest fenomen se referă uneori la el drept „ce naiba efect”, pentru că cineva care și-a reținut mâncarea și apoi are câteva chips-uri este prea probabil să se gândească „Oh, ce naiba!” și  consumă întreaga pungă.

Experiențele de mâncare emoționale, scăpate de control îi fac pe mulți să simtă nevoia de a-și exercita controlul, sau de a se reține în jurul alimentelor, ca un fel de penitență sau pedeapsă. Rezultatul poate fi un ciclu care se repetă iar și iar, în care un individ sare înainte și înapoi între alimentația reținută și cea emoțională.

Desigur, nu este dezadaptativ să încerci să exerciți un oarecare autocontrol în jurul alimentelor uneori, sau să ai o experiență emoțională de alimentație atunci când ești fericit, obosit, trist, sau înfometat. Ceea ce este evitat în mod ideal este sentimentul de privare care însoțește reținerea și alimentația emoțională necontrolată care urmează adesea. Mâncarea reținută și emoțională sunt modele obișnuite de comportament (numite și stiluri de alimentație) care au potențialul de a fi problematice. Dacă o persoană prezintă stiluri de alimentație reținută sau emoțională adesea sau de cele mai multe ori, acest lucru este probabil un indiciu al unei alimentații dezordonate.

Un stil de alimentație mai sănătos din punct de vedere psihologic și fizic , sugerează cercetările, este alimentația intuitivă. Mâncarea intuitivă este ceea ce fac cei mai mulți dintre noi: bebelușii plâng când le este foame și încetează să mănânce când sunt sătui. Conduși de semnale fiziologice, sugarii tind să mănânce în conformitate cu nevoile lor. La un moment dat în timpul copilăriei, normele alimentare familiale și socioculturale interferează cu capacitatea de a ne preocupa atât de complet la sentimentul nostru de foame și sațietate. În schimb, oamenii încep să mănânce înainte de școală sau de muncă, ca să nu le fie foame mai târziu. Sau mănâncă la alte oportunități sancționate social și mănâncă anumite tipuri de alimente pentru anumite mese. Ei s-ar putea implica în diete sau planuri de masă de dragul sănătății, sau în speranța de a pierde în greutate și, adesea, încep să ignore sentimentele de foame sau de sațietate.

Mâncarea intuitivă amintește de acele experiențe timpurii de a mânca, când se punea mai multă accent pe nevoile fizice și mâncatul până la sațiere. Obiectivul nu este să mănânci chipsuri de cartofi pentru trei mese pe zi pentru că asta ți-ar plăcea cel mai mult să faci, ci să-ți dai permisiunea de a mânca chipsuri. De obicei, odată ce „fructele interzise” precum acestea sunt privite ca „permise”, ele devin mai puțin atrăgătoare și nu au aceeași putere ca odinioară. Când te angajezi în mâncare intuitivă, nu te oprești neapărat să mănânci înainte de școală sau de la serviciu (pentru că îți va fi foame pe drum dacă nu o faci), dar îți vei ocupa mai atent nevoile fizice – poate mâncând un mic dejun dacă de obicei nu ți-e foarte foame când te trezești și aduci o gustare pentru mai târziu dimineața. Cel mai adesea, pentru oamenii obișnuiți să se implice în reținerea obișnuită sau în alimentația emoțională, există o perioadă de adaptare, pe măsură ce trec de la respectarea regulilor alimentare la urmarirea corpului lor. În timp, mâncarea devine mai plăcută, iar mâncarea provoacă mai puțin anxietate.

Într-o cercetare recentă care a examinat alimentația reținută, emoțională și intuitivă în rândul a peste 6.000 de oameni care trăiesc în opt țări, s-a descoperit că oamenii care aveau tendința de a se angaja în alimentație reținută aveau, de asemenea, mai multe șanse să mănânce din punct de vedere emoțional – dar că ambele stiluri de alimentație erau puțin probabile printre mâncătorii intuitivi.

Poate cel mai important, s-a găsit că cei care mănâncă intuitiv au avut tendința de a experimenta o satisfacție corporală mai mare, o mai mare stimă de sine și greutăți corporale mai mici decât cei care nu au mâncat intuitiv. Aceste descoperiri sugerează posibilitatea că alimentația intuitivă nu numai că este favorabilă comportamentelor adaptative de sănătate, dar este și în concordanță cu o sănătate mintală mai bună în general.

Deși este posibil ca alimentația intuitivă să poată duce la pierderea în greutate, acesta nu este scopul alimentației intuitive - este să permită o relație sănătoasă cu alimentele. Este, în esență, opusul alimentației reținute sau al dietei, deoarece alimentația intuitivă este stabilită pe o bază de încredere în sine, în timp ce dietele constau în reguli care ne guvernează apetitul, în interziceri. Cu alte cuvinte, un consumator intuitiv apreciază faptul că nevoile sale nutriționale și psihologice sunt unice și caută să onoreze acele nevoi, mai degrabă decât să urmeze tendințe de dietă nefondate sau un plan de dietă exact. Excepțiile ar include pe cineva care lucrează cu un dietetician profesionist, care îl poate ajuta să urmeze principiile de alimentație intuitivă, creând, de asemenea, un plan alimentar care este unic pentru ei, sau o persoană în recuperarea tulburărilor de alimentație.

Dacă sunteți interesat să deveniți un consumator mai intuitiv, poate doriți să căutați o carte pe acest subiect sau un psiholog sau un dietetician care are experiență în alimentația intuitivă. De asemenea, puteți începe pe cont propriu prin adoptarea unora dintre principiile articulate ale alimentației intuitive de experții în nutriție Evelyn Tribole și Elyse Resch. De exemplu, ați putea încerca să vă „onorați foamea”, concentrând o oarecare atenție asupra momentelor în care este cel mai probabil să vă simțiți foame în timpul zilei. Cum îți poți adapta obiceiurile alimentare, astfel încât să nu-ți fie foame? De asemenea, puteți încerca să „descoperiți factorul de satisfacție” și să lucrați pentru a savura și a vă bucura de ceea ce mâncați. Numai aceste două principii vă pot determina să vă reconsiderați lista de cumpărături, astfel încât să aveți la îndemână gustări și alte alimente atunci când vă este foame – cele pe care le veți putea savura.

Este important de remarcat faptul că există multă flexibilitate inerentă în alimentația intuitivă. După cum am menționat deja, regulile de alimentație se întorc adesea împotriva noastră din motive psihologice, dar și pentru că corpurile noastre nu sunt mașini perfect calibrate – au nevoi care variază oarecum de la o zi la alta. Este de înțeles să dorești reguli simple, clare, care să dicteze care modalități de a mânca sunt cele mai bune, sau cele mai sănătoase sau cele mai susceptibile de a duce la pierderea în greutate. Cu toate acestea, în unele zile ar putea avea sens să mâncăm niște prăjituri la prânz (Este ziua ta! Tocmai ai primit o nouă slujbă! Îți vine pur și simplu!) și în unele zile s-ar putea să vrei să mănânci doar carbohidrați simpli la prânz (ai a fost bolnav; ai nevoie de energie pentru un eveniment atletic; nu ai nimic altceva în casa ta).

Dezvoltarea unei relații sănătoase cu alimentele nu este neapărat ușoară. Membrii familiei, prietenii, mass-media și chiar furnizorii de servicii medicale încurajează uneori obiceiuri care sunt contrare unei astfel de relații. Mâncarea intuitivă ne imploră să ne cunoaștem mai bine corpul și să avem încredere în noi înșine. O relație mai sănătoasă cu mâncarea înseamnă nu numai să te bucuri mai mult de mâncare, ci și să te îngrijorezi mult mai puțin pentru mâncare.

 

O să mă uit la un film, cum altfel. Încă nu m-am hotărât, dar weekendul este lung.

 

Ia să vedem, în weekendul acesta ce o să-mi mai aducă pisica? Cu speranța și certitudinea că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP     4,5 martie 2023

 

BERBEC  Repausul este poate, cea mai mare dintre încercări. Întotdeauna îţi faci programe peste programe şi duminică seara realizezi că nu ai avut timp. Nicio problemă! În acest weekend ai nevoie doar de repaos şi relaxare, dar şi de distracţie, de şampanie şi caviar. Ai ceva de sărbătorit şi lucrurile nu pot fi lăsate la voia întâmplării! Duminică nu trebuie sa risipeşti starea placută de lene şi răsfaţ cu proiecte belicoase despre ordine şi curaţenie, mai bine trage plapuma peste ochi! Lenea, comoditatea, este o arta, aşa că fi artist!

 

TAUR Steaua Vega îţi indică un weekend în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovadă de inspiraţie, atât în relaţiile de familie cât şi cu prietenii sau partenerii. În acest weekend nu ar trebui să faci mari cheltuieli. Stelele arată un drum, dar este lăsat la latitudinea ta. Întotdeauna în viaţă suntem între Destin şi Liberul Arbitru. Dacă, totuşi te hotărăşti să pleci sau chiar eşti pe drum, atenţie la drum şi la bagaje! Duminică seara o veste – pe care o aştepţi de ceva timp.

 

GEMENI  Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, veşti bune de la rude sau prieteni. Seară de sâmbătă relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un concert, poate la un club neagresiv, plăcut, nepoluant și mai ales care ia foc fooooarte greu. Duminica este zi de aranjat şi verificat garderoba pentru sezonul mai cald, care pare că se apropie, în sfârşit. Sigur, nu toată ziua, mai este timp şi de o discuţie, de o prăjitură cu o cafea şi poate şi de un film bun. Şi poţi începe să citeşti un roman-fluviu, ştiu că îţi plac ficţiunile istorice.

 

RAC   Două zile cam plictisitoare şi lipsite de nerv. Sâmbăta este, totusi, mai densă pentru că trebuie să pui cap la cap nişte date, informaţii, zvonuri care nu par a avea legătură, dar pentru tine înseamnă ceva. Adică juci rolul unui detectiv particular. Fără să faci parte din “trustul ochiul şi timpanul” în acest weekend ascultă cu atenţie şi nu întrerupe persoanele care fac destăinuiri. Nici nu ştii câte poţi să afli, pentru că adevărul este întotdeauna dincolo de noi.

 

LEU  Nu trebuie să te oboseşti peste măsură, deja eşti într-o starea de oboseală cronică. In acest weekend o sa realizezi că nu contează "ce" faci, ba mai mult, nici nu conteaza "cum" faci, ci este important "pentru cine"!  Nu te repezi imediat ce auzi o intriga. Uneori leii se prind în capcană cu mâncare pentru pisici, adică ascultă pe primul venit fără să mai verifice. Reflectează cui foloseste situaţia. Sâmbăta este o zi bună pentru vizite la rude sau prieteni. Proprietatea, familia şi spiritualitatea sunt valorile traditionale dragi ție si mai tuturor celor din zodia Leului. Stelele se bucură se te ajute în acest weekend !

 

FECIOARĂ Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Pe total weekendul  este o perioadă bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii, mai ales dacă vrei să profiţi de zăpadă, dacă mai este, şi te duci la munte. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme. Doar pe seară te mobilizezi un pic ca să pui la punct întâlnirile de luni.

 

BALANŢĂ Supraveghează-ţi, în acest weekend, cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investeşti utopic în propria imagine. De asemenea – vechea ta problema – amorul. Cu o astfel de configuratie astrologica, ești ușor confuz și nehotărât! Egoismul bine temperat te salveaza de deceptii.  Cu toate că gândeşti prin o anumita logica, duminică, 5 martie, trebuie să-ţi urmezi mai ales intuiţia şi să laşi dialectica pentru altă dată; pentru că în lumea de astăzi interesele personale primează. Şi egoismul propriu nu este nici logic nici dialectic, ba dimpotrivă.

 

SCORPION În acest weekend, mai exact sâmbătă dimineaţa, eşti pus în faţa unei decizii. Să stai acasă cu pisica sau căţeluşul sau să ieşi pe seară în frig pentru cine ştie ce fiţe la cluburi şi/sau peteceri incerte. Sau să trăbăluieşti plenar în bucătărie pentru cele cinci feluri de mâncare pentru săptămâna viitoare. Sfatul meu este să stai cu necuvântătoarele. Animăluţele nu mint, nu trădează, nu invidiază. Au după cum bine spunea Carl Sagan o capacitate deosebită de a recunoşte binele. Iar dacă le faci rău te muşcă sau zgârie, direct şi fără bârfe pe la spate. Duminică poţi să inviţi la masă un prieten bun. Ai atâta nevoie de o discuţie normală şi poate mai afli şi ceva noutăţi.

 

SĂGETĂTOR Weekendul acesta este o perioadă de aşteptare şi relaxare.  Ai, în sfîrşit, răspunsul la acţiunile tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aştepţi - din domeniul social şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Adică primeşti un telefon sau un mesaj pe care îl cam aşteptai. În rest poţi să ieşi cu familia la un suc şi o cafea, că nu face rău la fizic. Duminică oferă-ţi un cadou şi da telefon unei prietene, poate ieşiti in oras. Ziua se cunoşte de dimineaţă - daca este buna sau, nu. Ganduri mai roze gaseşti chiar în cafeaua de dimineaţă. Zi de cumpăraturi si mici taclale relaxante. Fă provizii din starea asta de bine pentru viitor.

 

CAPRICORN   Evită, dar nu sta pe bară! Sâmbătă este o zi ceva mai plictisitoare şi enervantă, în acelaşi timp. Evită intervenţiile bruşte şi deciziile pripite, mai ales dacă eşti solicitat să dai o mână de ajutor în casă. Investiţiile pe termen lung făcute astăzi se vor dovedi, paradoxal, foarte profitabile... joci la loto? Mai bine nu!  Leagă-te la cap pentru ca o să te doară! Duminică, ceva migrene din cauza unor tensiuni neaşteptate în anturaj. Le rezolvi cu diplomaţie şi treci mai departe. Nu te repezi să tragi concluzii după barfe, zvonuri si intrigi, sau după televizor. Lumea pare că a căpiat de tot  şi nu este nici un motiv să o iei şi tu razna!

 

VĂRSĂTOR Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Ideea este că uneori ai nevoie de puţină singurătate ca să ai o perspectivă mai bună asupra vieţii personale şi weekendul acesta este un bun prilej. Paradoxala situaţie! Chiar dacă „nimc nu este important”, după cum spune Kabbala, duminică poţi realiza multe, lua decizii importante, clarifica nişte probleme.  Seara îţi aduce o surpriză. Fii originalul original! Trebuie doar să zici mulţumesc, pentru că treci printr-o perioada in care ajutorul vine de unde nici macar nu te aşteptai! Mai lasă gândurile negre şi nu te mai zdrobi să placi tuturor. Fii tu, chiar tu, originlul originar!

 

PEŞTI  O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp încercă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele. Atenţie la datele primite, deoarece de multe ori reprezintă părerea (de rău) celui în cauză şi nu o descriere cît mai apropiată de realitate. Experienţa bate mai intotdeauna iscusinţa! Nimic din ce a fost nu mai este, dar viitorul este plin de speranţe. Trebuie sa te folosesti de bagajul de informatii din trecut ca să rezolvi o situatie prezenta.  O calatorie sau o deplasare, scurtă, de câteva ore, pentru un oarecare procent dintre Peşti.  Duminică poţi să primeşti o veste bună, care te bucură mai mult sau mai puţin.