Exclusiv. Misterioasele acte de terorism „petrecute” în Rusia. Care este adevărul. Video

Exclusiv. Misterioasele acte de terorism „petrecute” în Rusia. Care este adevărul. Video

Ionuț Cristache l-a avut invitat, joi, în podcastul pe care îl realizează pentru evz.ro, pe istoricul Armand Goșu. Discuția a gravitat în jurul ultimelor evenimente petrecute între Ucraina și Rusia.

Invitatul lui Ionuț Cristache a comentat reacția lui Vladimir Putin la incidentele care ar fi avut loc în regiunea rusă Briansk. „Acum două zile președintele Vladimir Putin a fost prezent la reuniunea consilului FSB, cel mai important serviciu secret rezultat după dizolvarea KGB. Or după aceea ședință președintele a ieșit la o mini-conferință de presă în care anunța că se va întâmpla ceva. Anunța acte de terorism pe teritoriul Rusiei. A mai procedat de altfel așa când a preluat puterea și a anunțat acte de terorism în Cecenia, care se și întâmplau și la Moscova, și care au reprezentat o scuză pentru războiul din Cecenia.

Apoi a fost folosit ca o scuză atacul din teatrul Dubrovka din Moscova, scuză pentru modificarea legislației electorale, când au dispărut alegerile pentru guvernatorii regionali. Deci s-ar putea ca și de această dată acest incident să fie folosit ca un pretext.

Armand Goșu, despre un nou val de mobilizare în Rusia

Reacția lui Putin declarând un act terorist este menită să creeze o emoție puternică în rândul populației, să transmită mesajul Patria e puternică, să fim uniți toți în jurul Kremlinului și a liderului. Putin vrea să reaprindă entuziasmul popular din cel de al doilea război mondial când rușii plecau de bună voie la război să apere patria”, a spus Armand Goșu.

În ceea ce privește un nou val de mobilizare în Rusia, totul trebuie pus în contextul alegerilor ce vor urma în această țară.

„E foarte important momentul, pentru că este și unul preelectoral. Cred că declarațiile au legătură și cu alegerile ce urmează, dar cred că au legătură în acest moment cu următorul val de mobilizare.

Priederile pe front sunt uriașe, nu ajunge doar mobilizarea parțială din 20 septembrie. Au circulat intens zvonurile despre un nou decret de mobilizare pentru că a rămas fără soldați pe front.

Ca sa ții linia frontului ai nevoie de militari. Din cei 300.000 de soldați mobilizați, jumătate sunt deja morți, răniți sau dispăruți. Raportul este de 3 la 1, la 50.000 de morți, încă o sută 150.000 sunt răniți. Deci în total au fost scoși din teatrele de luptă 250.000 de oameni.

„Autoritățile refuză să îi declare oficial dispăruți, morți”

În acest moment numărul dispăruților este foarte mare. Încă foarte multe mame își caută copii care au dispărut în primele luni, martie, aprile, și care oficial sunt încă combatanți.

Autoritățile refuză să îi declare oficial dispăruți, morți. Sunt cazuri dramatice în care familiile se duc la morgile din orașele apropiate de linia frontului să identifice după rămășițele umane corpurile copuiilor, soților, părinților ca să îi declare decedați.

Urmează alegeri și Putin a spus că aceste alegeri vor avea loc. Ceea ce înseamnă că în septembrie va începe camapania electorală, iar alegerile vor avea loc în februarie. Peskov a spus că nu se știe dacă Putin va candida.

Poporul rus eșe obișnuit cu acest teatru, dar nu a găsit un antidot până în prezent prin care să dezamorseze această manipulare

Nu aș exclude însă nici varianta în care Putin obligat de acest context al eșecului mimează un tranfer de putere pentru că îl are pe Medvedev la Kremlin, care se antrenează pe twitter făcând declarații”, a mai spus istoricul.

Linia frontului e foarte greu de ținut

„Trebuie trimiși oameni pe front, pentru că Rusia lucrează cu tehnici din al doilea război mondial, ceea ce presupune prezența pe linia frontului a foarte multor soldați.

Linia frontului e destul de lungă, e greu de ținut și Rusia are pierderi mari. Asta înseamnă că trebuie să vii cu un nou val de mobilizări.

Trebuie văzut cum va reacționa societatea rusă la acest nou val, și problema este timp să fie pregătit acest nou val de soldați. În 21 septembrie, când a fost primul val, i-au trimis pe soldați pe front fără nicio pregătire și au fost o carne de tun pentru a opri ofensivă din Harkov a ucrainenilor. Au trimiși acolo miii și mii de soldați neinstruiți, iar pierderile în acele zile și săptămâni au fost foarte mari.

Între timp a crescut puțin nivelul de pregătire al soldaților ruși. Dar sunt tensiuni destul de mari și între unitățile armatei ruse, dar și între mercenarii Wagner și armata rusă, care au ieșit și i-au reproșat lui Gherasimov că nu primesc obuze și că au pierderi foarte mari din cauza asta”, a mai completat Armand Goșu.