Evenimentul Zilei > International > Noi date despre execuțiile fără proces din Cecenia. Probe de o gravitate extremă
Noi date despre execuțiile fără proces din Cecenia. Probe de o gravitate extremă

Noi date despre execuțiile fără proces din Cecenia. Probe de o gravitate extremă

Jurnaliștii cotidianului rus, Novaya Gazeta, au publicat luni mai multe documente oficiale despre execuțiile din ultimii ani din Cecenia. Mulți dintre cei care se presupune că au fost uciși, în execuții petrecute în afara cadrului legislativ, fuseseră reținuți de poliția locală.

Noi date despre execuțiile fără proces din Cecenia. Novaya Gazeta a scos la iveală faptul că în 2017, 27 de persoane reținute au fost executate fără existența vreunui proces. Autoritățile din Cecenia au negat că persoanele vizate ar fi fost vreodată arestate. O Comisie de Investigație a refuzat solicitarea jurnaliștilor de a se documenta în aceste cazuri.

Încălcări grosolane ale drepturilor omului

Ramzan Kadîrov, care controlează Republica din Caucazul de Nord, este un aliat-cheie al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Forțele sale de ordine sunt acuzate de încălcări grosolane ale drepturilor omului inclusiv de răpiri, tortură și ucideri.

Citând documentele pe care spune că le-a obținut de la Ministerul cecen de interne, Novaya Gazeta relatează acum că cele 27 de persoane au fost reținute în timpul unei operațiuni speciale. Acestea au fost organizate după un atac asupra unor forțe de poliție din Groznîi. Confruntările au avut loc în lua decembria a anului 2016.

Execuții fără proces în Cecenia

Noi date despre execuțiile fără proces din Cecenia. În aprilie 2017, Novaya Gazeta a predat în mod oficial Comisiei de Investigație lista cu numele celor 27 de persoane despre care spune că au fost executate. În afară de acestea au dat și numele a altor trei persoane care, potrivit jurnaliștilor, au fost ucise în februarie 2017. În timpul unei operațiuni împotriva homosexualilor din Cecenia.

Anchetatorii au confirmat decesul a doar patru persoane incluse în listă, iar despre altele două au spus că ar fi în viață. Ulterior, Novaya Gazeta a afirmat că acestea două ar fi fost, într-adevăr, doar frații celor executați.

Novaya Gazeta afirma și că unele dintre persoanele reținute în Cecenia în ianuarie 2017 ar fi fost obligate de forțele de ordine locale să depună, în timp ce erau filmate, un jurământ de credință. Ca apoi apoi să se dezică de Statul Islamic. Înregistrarea ar fi fost folosită ulterior pentru a-i descrie drept teroriști, informează radio.europalibera.org.