Republica Moldova va primi ajutor financiar de sute de milioane de dolari de la Japonia

Republica Moldova va primi ajutor financiar de sute de milioane de dolari de la JaponiaRepublica Moldova. Sursă: Dreamstime.com

În urma solicitărilor făcute de Maia Sandu, oficialii din Japonia au decis să acorde un împrumut Republicii Moldova în valoare de 100 de milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea educației, medicinei, dar și pentru proiecte sociale.

Republica Moldova va primi sprijin financiar de la Japonia. Anunțul a fost făcut de Nicolae Popescu, ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării europene al Republicii Moldova. Oficialii de la Tokyo au decis să acorde împrumutul de 100 de milioane de dolari după summitul G7.

„Japonia, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională, va acorda Republicii Moldova un credit de 100 de milioane de dolari”, a scris Popescu pe canalul Telegram.

Ministrul moldovean a anunțat că banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea educației, medicinii, egalității de gen și ca sprijin pentru proiecte sociale.

Anterior, Japonia a promis un ajutor în valoare de 27 de milioane de dolari, sprijin solicitat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Republica Moldova, sprijinită financiar de liderii europeni

Japonia nu este singura care vine în ajutorul Moldovei. La finalul lunii ianuarie, Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a anunțat o creștere a asistenței macrofinanciare la 295 de milioane de euro. Oficialul danez a spus că decizia a fost luată din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate, majorare care este o provocare pentru toată lumea.

Uniunea Europeană caută cele mai bune metode pentru a atenua efectele majorării prețurilor la gaze și electricitate. În acest context, există un angajament puternic în regiune de a crește asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

În urmă cu doar câteva zile, o rezoluție de susținere a Moldovei a fost înaintată în Congresul Statelor Unite. Documentul arată faptul că America susține, în continuare, independența, suveranitatea, integritatea teritorială și mișcarea către democrație a Republicii Moldova. Congresmenul William Keating, autorul rezoluției, atrage atenția asupra rachetelor rusești, care survolează în mod repetat spațiul aerian suveran al Moldovei.

La începutul acestui an, Maia Sandu anunța că, în 2022, conducerea țării a pus în aplicare mai puțin de jumătate din recomandările Bruxellesului primite de Chișinău după acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană. Președinta Republicii Moldova a precizat că doar 16 puncte au fost îndeplinite, din totalul de 35 exprimate de Comisia Europeană.