Peste 60% dintre români nu fac diferența între medicamentele reale și cele falsificate. La ce trebuie să fim atenți

Peste 60% dintre români nu fac diferența între medicamentele reale și cele falsificate. La ce trebuie să fim atenți

Mai mult de jumătate dintre români nu fac diferența între medicamentele contrafăcute și cele reale. Este foarte important ca ambalajele produselor să fie verificate înainte de a le cumpăra.

Peste 60% dintre români nu verifică dacă medicamentele pe care le cumpără sunt contrafăcute sau reale. Foarte multe persoane nu sunt atente la ambalaj și nici la numărul autorizației de punere pe piață. În acest context, Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a făcut un studiu privind fenomenul de comercializare a medicamentelor și a suplimentelor contrafăcute care circulă pe piață.

Studiul a vizat observarea modului în care românii se comportă față de medicamentele sau suplimentele care sunt comercializate pe internet sau pot fi cumpărate de la alte surse decât cele oficiale. Cei care vând aceste medicamente se bazează pe faptul că oamenii au nevoie de anumite tratamente care se obțin foarte greu, dar și pe faptul că prețurile de la companiile oficiale sunt ridicate. Așadar, ei vând medicamente contrafăcute la un preț mai mic.

De unde îți poți cumpăra medicamente reale

Respondenții studiului au spus că farmaciile și plafarele sunt cele mai sigure surse atunci când vine vorba de cumpărarea de medicamente și suplimente alimentare. În același timp, 26,3% dintre românii care au participat la studiu au spus că au cumpărat medicamente sau suplimente alimentare prin intermediul internetului. Studiul a mai arătat că 62,3% dintre persoanele chestionate nu știu să observe diferențelele dintre medicamentele acreditate și cele contrafăcute.

Este important de precizat că jumătate dintre respondenți nu verifică ambalajul atunci când cumpără medicamente, iar mai mult de 50% nu acordă atenție numărului de autorizației de punere pe piață. De asemenea, ei nici nu verifică existența produsului în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman. Există destul de multe situații în care românii aleg să cumpere medicamente sau suplimente alimentare neconforme, fără să știe, doar pentru că au le-au găsit pe internet la un preț mai mic față de cel din farmacii.

Poliția Română, recomandare pentru toți românii

Poliția Română a recomandat tututor oamenilor să cumpere medicamente și suplimente alimentare doar de la comercianții autorizați, dar și să se informeze foarte bine înainte de a achiziționa astfel de produse. În plus, cei care au suspiciuni în legătură cu conformitatea unor medicamente trebuie să se adreseze autorităților responsabile pentru a semnala problema.

„Medicamentele și suplimentele alimentare neconforme pot avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră, de aceea este important să verificați elementele de siguranță ale acestora. Fiți atenți la lotul, numărul seriei sau codul produsului, ambalajul și numărul autorizației de punere pe piață. Manifestați prudență atunci când achiziționați medicamente și suplimente alimentare. Nu subestimați riscurile la care vă expuneți atunci când utilizați astfel de medicamente sau suplimente alimentare!”, se precizează în comunicatul emis de IGPR.

Ne puteți urmări și pe Google News